SKUPŠTINA KS

Ko je na listama: Žestoka borba za vlast u Sarajevu

SDP BiH ide u izbornu borbu s Benjaminom Karić, SBB s Mirvadom Kurićem, a nosilac liste Naše stranke je premijer Forto

Žestoka borba za vlast u Sarajevu. Avaz

Piše: E. Ma.

6.7.2022

Prema do sada objavljenim listama političkih stranaka za predstojeće izbore, očigledno je da će se najžešća bitka voditi za vlast u Kantonu Sarajevo. U utrci za mjesto u Skupštini KS našli su se čak i predsjednici stranaka, a tu su i gradonačelnica Benjamina Karić, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, brojni profesori, ljekari, glumci, arhitekte...Aktuelni ministri

Tako je SDP BiH gradonačelnicu Karić odabrao za prvu poziciju na listi, dok je nosilac liste Naše stranke Edin Forto, aktuelni premijer KS, ali predsjednik te stranke. Iza Karić, na listi SDP-a su ministar saobraćaja Adnan Šteta, ali i federalni zastupnik Irfan Čengić. Na listi Naše stranke su i aktuelni federalni zastupnici Miomirka Melank i Sanela Klarić, kao i dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić.


Karić: Adut SDP-a BiH. Arhiv

Na listi Naroda i pravde (NiP) nosilac je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, a slijede Arijana Memić, Kemal Ademović, Aljoša Čampara i Danijela Kristić. Na listi su i troje aktuelnih ministara u Vladi KS Naida Hota-Muminović, Omer Osmanović i Samir Avdić.

Okerić: Predvodi NiP. Arhiv

Savez za bolju budućnost (SBB) za nosioca liste kandidirao je poznatog glumca Mirvada Kurića, koji je nekadašnji ministar kulture i sporta.


Kurić: Nosilac liste SBB-a. Avaz

Aktuelni zastupnik SDA u Skupštini KS Mahir Dević predvodi listu ove stranke, a iza njega je Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i direktorica KCUS-a.

Izetbegović: Druga pozicija. Arhiv

Odrekao se mandata

Na trećoj i četvrtoj poziciji SDA liste su arhitekta Faruk Kapidžić i aktuelni zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić.

Albin Zuhrić, jedan od savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, nosilac je liste Demokratske fronte, koja na izbore izlazi pod koalicionim imenom „Željko Komšić za građansku državu“.

Nosilac liste Stranke za BiH u KS je Semir Efendić, aktuelni načelnik općine Novi Grad, koji se, u slučaju da osvoji mandat, vjerovatno neće odreći pozicije koju trenutno obnaša, kao što to nije uradio ni 2018., kada je, kao član SDA, izabran u Skupštinu KS.


Efendić: Kandidat Stranke za BiH. Arhiv

Tri stranke za osam mjeseci

Na 14. mjestu na listi Naroda i pravde nalazi se i novi član Senad Hasanović. On je za samo osam mjeseci promijenio čak tri stranke. U novembru 2021. godine napustio je Demokratsku frontu, a u decembru je pristupio Stranci za BiH, da bi krajem juna zvanično potpisao za NiP.

Nosilac liste Narodnog evropskog saveza za Skupštinu KS je Haris Selmanović, vijećnik u OV Novo Sarajevo. Aktuelni skupštinski zastupnik Damir Marjanović predvodi novi politički pokret „Za nove generacije“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.