SARAJEVO

Dolazi kraj "stočnim vagonima": Vlada KS kupuje nove trolejbuse, od EBRD-a posudili 15 miliona eura

Jedan od primarnih ciljeva ove Vlade je unapređenje i razvoj infrastrukture javnog prevoza u KS

Rok otplate 15 godina. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

15.8.2019

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku 33. sjednice utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD-a za realizaciju projekta „Javni prijevoz Sarajevo“, te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje.

Radi se o 15 miliona eura zajma kod ove banke, a s kojom su pregovori o realizaciji ovog iznosa održani krajem prošlog mjeseca, pri čemu su usaglašeni tekstovi nacrta tri ugovora. Rok otplate ovog zajma je 15 godina, uz grejs period od dvije godine - objasnio je ministar finansija Amel Kovačević. 

Sredstva će biti iskorištena za nabavku novih električnih trolejbusa, jer je jedan od primarnih ciljeva ove vlade unapređenje i razvoj infrastrukture javnog prijevoza u KS, i to kroz pristup nabavke ekološki prihvatljivih vozila. 

- Cilj je i da se realizacijom ovog projekta podigne kvalitet javnog linijskog prijevoza putnika na nivo evropskih standarda, zaštiti okoliš, unaprijedi sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga u saobraćaju te poveća ekonomska konkurentnost - istakao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Nakon donošenja ove odluke slijedi potpisivanje supsidijarnog sporazuma s Federacijom Bosne i Hercegovine kojim će zaduženje po osnovu uzimanja ovog zajma biti preneseno na Kanton Sarajevo.

Vlada je, također, dala saglasnost i na tekst Sporazuma o priznanju troškova između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.