SARAJEVO

Oko 200 mališana sa poteškoćama u razvoju još nije krenulo u školu

Pogazili im djetinjstvo, sad im sigurnim koracima gazite budućnost, napisala je Ajanović

Ministrica Bogunić tvrdi da je sve uredu i da bi djeca treba ubrzo u školu "Vladimir Nazor" krenuti. Arhiv

Piše: D. B. - Sl. M. / Avaz. ba

2.9.2019

Djeca s poteškoćama u razvoju, a najviše ona iz autističnog spektra, koja se obrazuju po programu EDUS (Edukacija za sve), još nisu krenula u školu. Kako tvrde iz Udruženja, priča se ponavlja posljedne tri godine, jer kako kažu konstantno imaju identične probleme. 

Aida Feraget, aktivistica je jutros na svom profilu na društvenim mrežama je pružila podršku roditeljima koji se suočavaju sa ovim problemom. 

- Drago Sarajevo, drage mame,tate, dragi ministri i ministrice, dragi mediji, jutros 203 djece s poteskocama nije krenulo u skolu...moje jeste, ali ne mogu ni kao osoba ni kao materesina ignorsati cinjenicu da nije svima isto....a moralo bi biti - napisala je Feraget. 

Problemi kao i ranijih godina

Kako tvrde iz Udruženja, priča se ponavlja, jer su i prethodnih godina imali identične probleme.

Aida Hrnjić, majka koja je imala probleme prošle godine kazala je za "Avaz" da je žalosno da se ovo opet dešava.

- Moj sin je danas krenuo u školu redovnu školu, oko 203 djece nije krenulo u školu. Opet niko ništa nije radio po tom programu. Za tih nekoliko stotina djece moramo osigurati, osim kadra, i finansiranje, jer i to nije obezbjeđeno- kazala je Hrnjić.

Aida Ajanović, ogorčena majka koja se opet suočila sa ovim problem, oglasila se na društvenim mrežama te izrazila svoje nezadovoljstvo.

- Isto sr***, treća godina po redu. Prvi je dan škole. Za sve. Osim za jednu malo veću grupu djece sa poteškoćama u razvoju, njih sad već oko 200. Šta je sad tačno problem, ne bih vam znala reći. Uglavnom nema. Zaboravljeni, ostavljeni. Roditelji, snalazite se. Da li znate da se tako sad planiraju godisnji kod nas? Prve tri sedmice septembra, barem. Da čuvamo zaboravljenu djecu. Ne žele ih u ustanove koje su kao tu radi njih. O redovim vrtićima i školama da ne pričam, kao da su šugavi i zarazni (svaka čast ponekim izuzecima). Ima li igdje da ih žele? Ili da ih zatvorimo u svoja četiri zida? Pogazili im djetinjstvo, sad im sigurnim koracima gazite budućnost. Živjela zemlja socijalnih slučajeva!- kazala je Ajanović. 

Ministrica Bogunić tvrdi da informacija nije tačna

S druge strane, ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić za "Avaz" kazala je da to nije tačno.

- To prvo nije tačno. Sva djeca koja su upisana, od prvog do devetog razreda su danas krenula u školu. Djeca JU „Djeca Sarajeva“ i predškolskog uzrasta Centra “Vladimir Nazor” kreću 9. septembra. U “Vladimir Nazor” kreću za dva – tri dana. Ja ne znam odakle je ta informacija i ko to govori – rekla je ministrica Bogunić.

Na naše pitanje šta sa djecom iz autističnog spektra koja školu pohađaju po Edusovom programu, ministrica Bogunić je kazala da su oni u Centru “Vladimir Nazor” i kreću kad i sva ostala djeca.

- Znači to je u srijedu prema informacijama iz „Vladimir Nazora“, a djeca JU „Djeca Sarajeva“ koja su predškolskog uzrasta, kao što su i djeca sa spektrom autizma, kreću 9. septembra, prema njihovim kalendarima. To je predškolski uzrast ne školski. Dakle, nije tačno da sva djeca nisu krenula u školu. Sva djeca su krenula u školu, ja sam danas u 14:30 sati, tragom te infomracije s nečijeg Facebooka nazvala i raspitala se i to je taj kalendar – tvrdi ministrica Bogunić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.