AKTUELNO

Hoće li šestorka u Kantonu Sarajevo zajedno nastupiti na lokalnim izborima naredne godine

Jedni tvrde bilo razgovora, drugi nisu upoznati

Šestorka: Moguć zajednički nastup na lokalnim izborima. Arhiv

Piše: Sl. M. - D. B.

16.9.2019

Paralelno s procesom pregovora oko uspostave vlasti na nivou Kantona Sarajevo nakon općih izbora prošle godine otvorena je i priča o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, rekao je predsjednik KO SDP-a Sarajevo Damir Mašić za "Avaz". On je naveo i kako se ta priča u nekim općinama, u većoj ili manjoj mjeri, razvila.  

- Nedavno smo na sastanku šestorke otvorili dijelom tu priču koju ćemo intenzivirati u narednom periodu i postoji velika vjerovatnoća, da ne kažem da sam uvjeren, da ćemo naći zajednički jezik i da ćemo u Sarajevu zajednički nastupiti s kandidatima za načelnike – rekao je Mašić.

On je istakao i kako se bliže lokalni izbori te da, "ko god ima imalo političke zrelosti, posvetit će se tom poslu i procesu".

- To je jedini i siguran način da se ostvari značajan rezultat u Kantonu Sarajevo kada su u pitanju stranke šestorke, odnosno ova priča koju smo počeli u KS, da je spustimo i na lokalni nivo i da zajednički nastup osigurava nekoliko zagarantiranih načelničkih pozicija u Kantonu Sarajevo, pored načelničke pozicije koju obnaša gospodin Hadžibajrić (Ibrahim, načelnik Starog Grada, op. a.) – rekao je Mašić.

Šef Kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić rekao je kako će Savez za bolju budućnost razmotriti sve opcije, pa i ovu, te da će stranački organi donijeti sud u zavisnosti od koristi za građane.

- Mi ćemo, kao i do sada, razmotriti svaku moguću opciju i ona za koju budemo smatrali da je najbolja za građane Kantona Sarajevo, onda ćemo sigurno nju i izabrati, uostalom, kao i na drugim nivoima u Bosni i Hercegovini. Mašić je vjerovatno razgovarao s nekim ljudima iz ostalih stranaka, ne svim definitivno, i vidjet ćemo koja je to platforma koja bi mogla okupiti šestorku za takav projekt – rekao je Marić za "Avaz".

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk rekao nam je kako se o tome nije razgovaralo, navodeći kako bi to ipak mogao biti jedan od načina funkcioniranja šestorke u budućem periodu.

- Nije bilo nikakvih zvaničnih sastanaka po tom pitanju, ali apsolutno postoji mogućnost zajedničkog nastupa. Uključili bismo sve stranke čiji programi budu prihvatili jedinstvene stavove kao kada se uspostavljala Vlada KS. Dakle, ne okupiti se oko interesa izbora načelnika i vijeća, već oko programa koji će biti najmanji zajednički imenilac svih tih stranaka, ne moraju tu biti samo stranke šestorke, mogu i druge da dođu – rekao je Uk.

Samer Rešidat iz Demokratske fronte kazao je kratko za "Avaz" kako nije čuo ništa povodom ove informacije.

- Zaista bi bilo suvišno da bilo šta kažem jer nikada prije nisam čuo za to niti sam ikada razgovarao nekada s nekim o tome. Sve što drugo kažem, možda bi bilo pogrešno - kazao je Rešidat.

S druge strane, iz Naroda i pravde ističu kako je ova tema aktuelna duži vremenski period. 

- Zvanično nisu nikakvi stavovi doneseni po tom pitanju, tako da ne možemo to ni potvrditi niti demantirati. Postoji inicijativa za takvo nešto u smislu zajedničkih neovisnih kandidata, ali još nije bilo na organima stranke ništa - istakao je Mirza Selimbegović, generalni sekretar Naroda i pravde, za "Avaz". 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.