PRIVUKLO DOSTA PAŽNJE

Nikada se nije toliko pričalo o jednoj parlamentarnoj komisiji kao sada: Da li se sve vrti oko Marina Vukoje

Još uvijek se čeka na sjednicu ove Komisije, gdje će se vršiti imenovanje na 16 pozicija

Predstavnički dom PFBiH. Fena

23.4.2024

Nikada imenovanje članova jedne komisije nije privuklo toliku pažnju kao što je to sa Komisijom za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Skoro godinu i po je trebalo da ova Komisija bude popunjena i funkcionalna.

Problemi su nastali kada su zastupnici iz vladajuće većine se odrekli mandata u Predstavničkom domu, a samim time ostali i bez mjesta u Komisiji, pa je opozicija rušila kvorum time što se nije pojavljivala na sjednici.

Stabilna većina

Opozicija je to radila pod izgovorom da vladajuća većina želi progurati imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, iako je od ranije jasno da je on prvorangirani na listi za sudiju.

Njemu se zamjerilo da je blizak HDZ-u, iako obnaša funkciju sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je obaveza da budu nestranačke ličnosti.

Marin Vukoja. Screenshot

U januaru je izmijenjen poslovnik Predstavničkog doma PFBiH čime se olakšalo popunjavanje svih komisija, pa samim time i ove.

Jučer su izmijenjeni neki članovi Komisije, pa su Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HNP) postali novi članovi Komisije umjesto opozicionih Dajane Čolić (DF) i Edine Gabele (SBiH). Osim toga, Senad Subašić je zamijenio stranačkog kolegu Damira Mašića (SDP).

Ono što je činjenica da je i prije ovih izmjena vladajuća većina u ovoj Komisiji imala stabilnu većinu sa sedam od 11 članova, a za donošenje odluka je potrebno šest.

Zlonamjerne laži

Zastupnika Damira Mašića (SDP) smo pitali za komentar zašto je napustio Komisiju, a on je kratko za "Dnevni avaz“ kazao:

- Moj lični stav u vezi procedure i imenovanja sudije Ustavnog suda BiH je ostao isti i dok sam bio član Komisije za izbor i imenovanje i neće se mijenjati bez obzira što nisam više član iste. Zbog tog svog principijelnog stava sam i izašao iz komisije. Zlonamjerne laži i insinuacije koje pojedinci pokušavaju da plasiraju i do sada je najbolje demantovalo vrijeme koje je iza nas, a tek će demantovati vrijeme koje dolazi.

Damir Mašić. Armin Durgut/PIXSELL

Još uvijek se čeka na sjednicu ove Komisije, gdje će se vršiti imenovanje na 16 pozicija.

Osim imenovanja sudije Ustavnog suda BiH, na dnevnom redu bi se trebalo naći i imenovanje Upravnog odbora Federalne radiotelevizije, Nezavisnog odbora za izbor i praćenje rada direktora Fderalne uprave policije i glavnog revizora FBiH.

Kako se moglo čuti jučer na konferenciji za medije zastupnika Dragana Miokovića, prioritet nije Ustavni sud BiH, nego Upravni odbor Federalne radiotelevizije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.