BOGATSTVO Šume su pluća i zeleno srce naše planete

Briga o prirodi: Na Bjelašnici pošumljeno 165 hektara površine

Značajan dio ove površine odnosi se na goleti na kojima će se u budućnosti nalaziti nove šume

Z.K. / Avaz.ba
13.10.2019 10:33

Svijest o tome da smo ovu planetu "posudili od generacija koje dolaze" ključna je u razumijevanju važnosti očuvanja i obnove ovog iznimnog prirodnog bogatstva po kojem je naša Bosna i Hercegovina poznata u svijetu.

Zato je veoma bitna činjenica da se na olimpijskim planinama poput Bjelašnice, uprkos naglašene želje za razvojem turističkih i infrastrukturnih kapaciteta, kontinuirano vodi računa i o obnovi šumskog fonda i očuvanju prirode. Dobar primjer je saradnja lokalnih vlasti u Trnovu s KPJ "Sarajevo šume".

Naime, Općina Trnovo u kontinuitetu djeluje sa KPJ "Sarajevo šume" na sličnim projektima. Tako, kako nam je potvrđeno iz lokalnih struktura, za svaku pretvorbu građevinskog zemljišta Općina Trnovo plaća da se zasade nove površine.

Prema zvaničnim podacima, na prostoru šumsko-privrednog gazdinstva "Trnovsko" u proteklih desetak godina zasađeno je više od 165 hektara površine. Značajan dio ove površine odnosi se na goleti na kojima će se u budućnosti nalaziti nove šume.

Pošumljeno je više lokaliteta Gornje Raitnice, Hojte-Presjenice te Crne rijeke- Željeznice. Zasađene su kulture crnog i bijelog bora, smrče... Prema ranijim planovima KJP "Sarajevo šume", na južnim padinama Bjelašnice tokom 20 godina bit će zasađeno oko 20 miliona sadnica, a Kanton Sarajevo time će dobiti od osam do 10 novih miliona kvadratnih metara šume.

Na ovaj način se pokazuje odgovornost prema prirodi i stvaraju šumska bogatstva za generacije koje dolaze.

Komentari

NA VRH