SARAJEVO

Sindikat zdravstva KS pozvao pregovarački tim Vlade na sastanak: Štrajk je posljedica prekida dijaloga

Komuniciranje putem medija i Facebooka neće riješiti probleme

Otvoreno pismo Vladi KS i ministrici. Avaz

Avaz.ba

25.10.2019

Sindikat zdravstva Kantona Sarajevo pozvao je resornu ministricu Amelu Sofić na sastanak. Kako su naveli, poziv upućuju putem otvorenog pisma jer je ministrica prekinula socijalni dijalog s ovim sindikatom. 

- Ni Vi, a ni premijer Kantona Sarajevo se niste odazvali našem pozivu da prisustvujete trećoj vanrednoj Skupštini Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i date priliku delegatima spomenute sjednice Skupštine da se izjasne o Vašim navodima u vezi s kvalitetom pružene zdravstvene usluge, kao i da iznesu argumente naših zahtjeva. 

Posljedica prekida dijaloga je štrajk koji, i pored Vaših upozoravajućih, pa i prijetećih dopisa, kao i opstrukcija pojedinih rukovodilaca i članova Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo još traje - navedeno je u pismu. 

Iz Sindikata ističu da, kako tokom kolektivnih pregovora tako i u postupku mirenja provedenom i po Zakonu o radu i po Zakonu o štrajku, Vlada Kantona Sarajevo nije pokazala ozbiljne namjere postizanja kompromisnog rješenja, dok je Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo svoje zahtjeve smanjio za čak 75 posto u odnosu na prvobitno postavljene. 

- Međutim, Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo i dalje odbija naš prijedlog, kao i socijalni dijalog, ali zato svakodnevno preko medija i Facebooka šaljete poruke članovima ovog sindikata, a direktorima ustanova razne dopise. Posljednji u nizu dopisa jeste obavijest direktorima ustanova da su obavezni voditi računa da se radnici u zdravstvu koji su u štrajku pridržavaju Zakona o javnom okupljanju i Zakona o štrajku, te da svako odstupanje od istih podliježe propisanim sankcijama. Ovakav način komuniciranja neće riješiti probleme u oblasti zdravstva Kantona Sarajevo, već će ih još više usložniti - istakli su iz Sindikata.

Oni su naglasili kako im je "drago" što Vlada brine o poštivanju zakonskih propisa od učesnika štrajka kojima je ovaj sindikat dao tačne upute postupanja, navodeći da bi u suprotnom "Vlada Kantona Sarajevo već pokrenula zabranu štrajka". 

- Kao ministar zdravstva Kantona Sarajevo, trebate voditi računa o poštivanju pozitivnih propisa svih radnika zaposlenih u oblasti zdravstva. S tim u vezi ovim putem Vas javno pitamo jeste li direktorima ustanova poslali obavijest i da je obavezno postupanje po odredbama Zakona o radu i Zakona o zabrani diskriminacije kojim je regulirana diskriminacija, uznemiravanje i mobing na radnom mjestu, da je obavezno postupanje po zaključenim sporazumima o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka, da se ne smiju angažirati radnici koji će zamijeniti radnike koji učestvuju u štrajku, da preispitaju šta je uzrok drastičnog povećanja broja izdatih CITO uputnica u odnosu na period prije početka štrajka - navedeno je. 

Štrajkački odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo javno je pozvao pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo na sastanak koji će se održati u srijedu, 30. oktobra, s početkom u 14 sati. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.