STARO SARAJEVO

Na otvaranju bilo 6.000 zvanica!

Film „Bitka na Neretvi“ premijerno je bio prikazan na otvaranju „Skenderije“ 29. novembr. Kompleks od 70.000 kvadrata sportskog, kulturnog i privrednog prostora

Kako je izgledala „Skenderija“ u onaj vakat. Avaz

Piše: M. DAKIĆ

25.11.2019

Prije 50 godina Sarajevo je dobilo Kulturno-sportski centar „Skenderija“, počinje svoju priču Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada. Spektakl koji se desio te godine baš u ovaj vakat nije bio samo promocija „Skenderije“ nego i Sarajeva na jedan poseban način.

Velika dobra

- „Skenderija“ je izgrađena na nekadašnjem prostoru koji je uvakufio Skender paša koji je bio bosanski sandžakbeg i vladao krajem 15. i početkom 16. stoljeća. A iza sebe ostavio je velika dobra – kaže Garibija. 

Na tom prostoru kojeg su prozvali Skenderija napravljen je fubalski stadion i bio fudbalski centar do gradnje Koševa 1947. godine. I baš na tom velikom platou i prostoru planirana je izgradnja modernog sportskog i kulturnog centra, kakvog neće biti u Bosni, a ni dalje. Projektanti su bili arhitekte Živorad Janković, Halid Muhasinović i Ognjen Malkin.

Kompleks je zahvatao 70.000 kvadrata sportskog, kulturnog i privrednog prostora, a savršeno je uklopljen u pejzažni prostor ispod Trebevića.

-Te 1969. godine bio je završen i čuveni film „Bitka na Neretvi“ koji će premijerno biti prikazan na otvaranju „Skenderije“ 29. novembra. U Sarajevo je kao gost na otvaranje „Skenderije“ i premijeru filma stigao Josip Broz Tito sa suprugom. Pored visokih funkcionera u Sarajevu su kao gosti došli glumci Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik i drugi, zatim poznati Karlo Ponti koji je došao bez Sofije Loren koja je bila bolesna, te čuveni Omar Šarif (Sharif). Lično ih je pozvao Tito, a došli su i Jul Briner, Silvija Koščina, Orson Vels... Pozvano je oko 6.000 zvanica – kaže Garibija.

Maketa mosta

Plato je bio ukrašen posterima glavnih glumaca kao i velikom maketom mosta na Neretvi. Tu nesvakidašnju promociju Sarajeva otvorio je predsjednik Tito. 


Jul Briner izgubio dokumente

Glumac Jul Briner prilikom dolaska na premijeru izgubio je dokumente.

Tako da je trebalo malo i vremena da ga tadašnje obezbjeđenje prepozna i da bude prisutan na projekciji filma u kojem je glumio.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.