PROJEKTI

Zbog Hulusića i Kovača, Ajnadžić ukinuo sastanke za Prvu transverzalu

Očigledno su im važnija neka druga pitanja, kaže načelnik općine Centar

Piše: A. Č. / S. M. / Avaz.ba

30.11.2019

Faksimil koji je Ajnadžić poslao Vladi KS. Avaz

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić jučer je poslao dopis u kojem Vladu Kantona Sarajevo obavještava da u zgradi Općine više neće biti održavan sastanak o temi realizacije projekta Prve transverzale. Sastanak je, inače, do sada održavan svakog utorka. 


Puni doprinos

Kao razlog takve odluke Ajnadžić navodi da pojedinci jednostavno ne dolaze na zakazane sastanke. Kao one koji imaju najviše izostanaka prozvani su Mirza Hulusić, direktora Zavoda za izgradnju KS, i Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS. Njih su dvojica, kako kaže Ajnadžić, bila samo na prvom sastanku, navodeći da su „im vjerovatno trenutno neka druga pitanja važnija“.

Ajnadžić konstatira da je Prava transverzala projekt od ogromne važnosti i da se na ove sastanke ne mogu slati saradnici niti pomoćnici, jer „ne mogu preuzeti teret odgovornosti“.

- U želji da istinski, snažno i neposredno podržimo što brže rješavanje urbanističkih, imovinskopravnih i drugih važnih pitanja koja se odnose na najvažniji infrastrukturni projekt, od 3. septembra svake sedmice su održavani sastanci. Međutim, bilježimo neredovan dolazak direktora ove dvije ustanove. U tom kontekstu odlučio sam da nema potrebe održavati ovakvu vrstu sastanka - naveo je Ajnadžić u pismu.

Dalje je naveo da će on, s obzirom na izuzetnu važnost projekta Prve transverzale, i dalje učestvovati u radu tima Vlade KS i dati svoj puni doprinos.

Avaz

U „neredovnim dolascima“ direktor Hulusić ne vidi problem. On je u izjavi za „Avaz“ rekao da je iznenađen postupkom načelnika, ali i da „svakako treba malo više rada i malo manje priče“.

- Imamo operativni sastanak sedmično koji predvodi premijer KS sa mnogo relevantnih učesnika. To nam je sasvim dovoljno da budemo operativni. Mi nismo imali slične sastanke ni u općini Novo Sarajevo ni u općini Vogošća, koji su potpuno ravnopravni akteri u izgradnji ovog projekta. Pitajte općine koliko je koja donijela rješenja o eksproprijaciji i u kojoj vrijednosti – rekao je Hulusić.

Isto se ponavlja

Sličnog je mišljenja i Kovač. On tvrdi da Ajnadžić „jedno kaže, a drugo radi“ te da ih Općina Centar ne prati u mnogo stvari.

- Jedna od njih je parcelizacija koja je trebala davno biti završena. Postojala su dva termina u Općini. Jedan je ponedjeljkom s premijerom Edinom Fortim, a drugi utorkom s Ajnadžiće. Sve bude rečeno na prvom sastanku i onda se iste stvari ponavljaju na drugom. Nema potrebe za tim, jer se ponavljaju jedne te iste stvari – rekao je Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.