ANALIZA

Konaković skrnavi parlamentarnu neovisnost

Posebno je nekorektno što on vladajuću većinu unaprijed predstavlja nasilnom i to ovjerava svojim potpisom i zloupotrebom pečata Skupštine Kantona Sarajevo

Elmedin Konaković. Arhiv

Avaz.ba

27.12.2019

Elmedin Konaković sad već bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, a trenutno još dopredsjedavajući, najavio je da će uoči sutrašnje sjednice ovog zakonodavnog tijela KS pozvati policiju kako bi osiguravala zasjedanje na kojem će se on eliminirati iz rukovodstva Skupštine, koje je tokom svog jednogodišnjeg mandata žestoko zloupotrijebilo ovlasti podijelivši skoro 600.000 KM bez ikakve kontrole.

Takav poziv policiji neviđena je politička glupost. Policija ni u jedan parlament, odnosno skupštinu kao zakonodavnu vlast, uopće ne smije da kroči. To se vidjelo i prilikom teških incidenata u Skupštini RS, Skupštini Crne Gore ili danas Skupštini Srbije. U svim tim parlamentima za red su zadužene unutrašnje službe zaštite.

Konakovićev današnji postupak, u kojem se on obraća svom stranačkom kolegi, još aktuelnom ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici, neviđena je zloupotreba položaja jednog uplašenog vlastodršca.

Posebno je nekorektno što Konaković vladajuću većinu unaprijed predstavlja nasilnom i to ovjerava svojim potpisom i zloupotrebom pečata Skupštine Kantona Sarajevo.


Poziv čelnim ljudima policije. Avaz

U svom službenom obraćanju ministru Katici i policijskom komesaru Nusretu Selimoviću Konaković je napisao kako bi, prema njegovim saznanjima "ovih dana mogla biti ugrožena institucija Skupštine Kantona Sarajevo, i to organiziranjem nelegalne sjednice". Time Konaković bez ikakvog argumenta želi podići paniku te usput optužuje određene poslanike da su spremni na nasilje.

Ovakav potez Konakovića može se protumačiti i kao klasična zamjena teza u kojoj on predstavlja da neko želi srušiti njegovu vladu silom, a on je, ustvari, silom pokušava održati u životu, ne prihvatajući demokratske procese.

Nova skupštinska većina (SDA, SBB, DF) ovlastila je poslanicu SDA Smiljanu Viteškić da sazove vanrednu sjednicu Skupštine za sutra. Prema riječima Mahira Devića, šefa poslanika Kluba SDA, na sjednici je planirano usvajanje budžeta i privremenog finansiranja Kantona Sarajevo u narednoj godini. Na sjednici bi se, ukoliko do nje ne dođe, odnosno ukoliko policija ne spriječi njeno održavanje, također, trebao birati i novi predsjedavajući Skupštine Kantona, a to je Mirza Čelik iz SDA.

Želi li Konaković jedan normalni demokratski proces spriječiti silom i dizanjem panike da se mogu očekivati određeni incidenti, ostaje da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.