KANTON SARAJEVO

Na području KS 15 zaraženih koronavirusom

KS, u saradnji s UNDP-om, ide u veliku nabavku respiratora i medicinske opreme

Aida Pilav. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

28.3.2020

Na području Kantona Sarajevo 15 osoba je zaraženo koronavirusom, rekao je premijer KS Mario Nenadić na današnjoj pres-konferenciji istaknuvši da su od 11. marta, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, počele intenzivne aktivnosti u KS.

Podsjetio je na mjere koje je Vlada KS od tada uvela, poput ograničavanja kretanja i formiranja izolatorija.

- Jučer smo samo 350 migranata smjestili u prostore namijenjene za zbrinjavanje migranata - rekao je Nenadić te pozvao građane da, ukoliko znaju, prijave gdje se migranti okupljaju.

Istaknuo je da će Vlada KS razgovarati i o krizi u privredi koja se održava na radna mjesta u vezi s otpuštanjem radnika.

Kanton Sarajevo, u saradnji s UNDP-om, ide u veliku nabavku respiratora i medicinske opreme, u šta će biti uloženo 6,5 miliona KM.

- Tri i po miliona KM tražili smo jučer od Vlade FBiH, da milion ide za sektor zdravstva, milion za privredu i milion i po za druge sektore - rekao je Nenadić, dodavši da plaće u javnom sektoru nisu upitne. 

U Suhodolu se, kako je rekao, stvaraju kapaciteti, a njihova namjena još nije određena. 

- Za šta ih stvaramo, još nismo odlučili, ali zlu ne trebalo - rekao je Nenadić te dodao da će KS tokom dana dobiti skoro 4.000 testova, a radit će se u tri laboratorija.

Istaknuo je da su kršenja donesenih mjera spala na 5 posto te je zahvalio građanima na disciplini.

Predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav rekla je da je do sada 129 testiranih, od kojih je 15 pozitivnih. 

- Jučer su napravljena 22 testiranja, od čega je 5 pozitivnih - rekla je Pilav te je pozvala građane da poštuju mjeru samoizolacije. 

U samoizolaciji je 1.699 građana, rekla je Pilav, te dodala da su 524 građanina izašla iz samoizolacije. 

Napomenula je da je to zakonska i krivična odgovornost. 

U Kantonu Sarajevo, kako je rekla ima šest klastera, odnosno od jutros postoji novi klaster.

- Radilo se o jednom sastanku koji je bio vođen s većim brojem učesnika, sredinom marta mjeseca. Uprkos svim našim upozorenjima, mi smo sad u situaciji da hvatamo te pozitivne slučajeve iz perioda u kojem su bile visoko preporučene mjere odgađanja ili zabrane javnih skupova - rekla je Pilav. 

Pozvala je građane da daju tačne podatke u epidemiološkoj anketi, navodeći da je jako važno reći ukoliko su imali kontakte s nekim ko dolazi iz zaraženih zemalja. 

- Svi do sada prepoznati klasteri isključivo se vežu za već drugi kontakt sa zemljama koje su znatno ugrožene, a to su Njemačka i Španija, Francuska - rekla je Pilav.

Navela je i da je KS jučer uspješno proveo značajnu zdravstvenu mjeru, izmještanja 18 mladih ljudi koji su došli evakuacionim avionom iz Italije. 

- Oni su karanterizirani u prostor Studentskog doma Bjelave, napravljena je epidemiološka anketa i zdravstveni pregled, svi studenti su dobrog zdravtsvenog stanja, asimptomatski, dakle niko od njih nije febrilan niti ima bilo kakav respiratorni simptom. Jedino je bilo zabilježeno da su bili umorni od puta i vjerovatno dužeg čekanja na aerodromu - rekla je Pilav. 

Testiranje će, kako je navela, biti obavljeno sutra, bez obzira što nemaju simptome.


Podsjetimo, za "Avaz" je jutros potvrđeno, tri su nova slučaja koronavirusa u Sarajevu te su ovim informacijama potvrđena još dva slučaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.