KANTON SARAJEVO

Nenadić: Zbog koronavirusa hospitalizirano 16 osoba, jedna na respiratoru

U prisilnoj izolaciji u posljednja 24 sata imamo tri osobe, a ukupno ih je sedam, rekao je Nenadić

Nenadić: U posljednja 24 sata 24 osobe kršile mjere samoizolacije. Arhiv

Avaz.ba

11.4.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da su u posljednja 24 sata testirane 92 osobe, a da ih je ukupno testirano 1.152. Pozitivnih osoba u posljednja 24 sata bilo je pet, od kojih je jedna retestirana. Ukupno su u Kantonu Sarajevo pozitivne 64 osobe.

- Imamo 16 hospitaliziranih osoba. Jedna osoba je na respiratoru, dvije su u oporavku i jedna je otpuštena iz izolatorija. Nažalost, od početka pandemije imamo četiri smrtna ishoda, a aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji trenutno je 48 – izjavio je Nenadić. 


1.553 osobe se prijavile u Službu za zapošljavanje

Govoreći o kršenju samoizolacije, Nenadić je rekao da su u posljednja 24 sata 24 osobe kršile mjere te da su 23 prekršile policijski sat.

- U prisilnoj izolaciji u posljednja 24 sata imamo tri osobe, a ukupno ih je sedam – dodao je Nenadić.

U Službu za zapošljavanje u četvrtak se prijavilo 214, a od 18. marta ukupno su prijavljene 1.553 osobe.

- Vlada KS je, u saradnji s nadležnim zdravstvenim institucijama, osigurala odlične kapacitete za potrebe izolatorija. Dodatni kapaciteti osigurani su i u Kliničkom centru i Općoj bolnici. Spremni smo u svakom trenutku i dodatno intervenirati ukoliko bude potrebe. Skoro 300 postojećih kapaciteta spremni smo u svakom trenutku, ako bude potrebe, dodatno povećati. Također smo proširili kapacitete laboratorija za testiranje i osigurali dodatni broj testova – poručio je premijer KS. 

Naglasio je angažman u protekloj sedmici radi uspostave odgovarajućih prostora za karantin i prisilnu izolaciju. 

Donatorska sredstva

Premijer Nenadić istaknuo je da Kanton ima dovoljno finansijskih sredstava. Kazao je da je 500.000 KM iz budžeta KS i 300.000 KM UNDP-a izdvojeno za nabavku opreme i zaštitnih sredstava. 

- Drugi važan sporazum je onaj Zavoda zdravstvenog osiguranja i UNDP-a. To je sporazum vrijedan četiri miliona KM, koje su osigurale institucije KS – kazao je Nenadić.

Dodao je da su stigla i donatorska sredstva te da će naredne sedmice biti objavljena ažurirana lista donatora i iznosa donacija. Trenutno je u Studentskom domu na Bjelavama 115 osoba u karantinu, a četiri osobe su u prisilnoj izolaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.