PANDEMIJA

Općina Centar donirala Graničnoj policiji BiH termalne kamere

Ova oprema sada će se koristiti za borbu protiv pandemije koronavirusa, kazao je Ajnadžić

Piše: Avaz.ba

15.4.2020

Donirana oprema Graničnoj policiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Općini Centar danas je donirana vrijedna oprema koju sačinjavaju tri ručne medicinske termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature te stacionirane kamere za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature za potrebe Granične policije BiH.

Navedenu opremu, u vrijednosti od skoro 70.000 KM, u ime Općine Centar predao je načelnik Nedžad Ajnadžić, a donaciju koja će biti proslijeđena Graničnoj policiji, preuzeo je šef kabineta ministra sigurnosti BiH Bakir Dautbašić. 

Oprema predata Graničnoj policiji. M. Tabaković

– Ova lokalna zajednica prva je u BiH iz svog budžeta izdvojila 100.000 KM kao odgovor na poziv ministra sigurnosti Fahrudina Radončića za osiguranje finansijskih sredstava za potrebe rješavanja migrantske krize. Danas svjedočimo donaciji vrlo važne opreme koja će pomoći Graničnoj policiji u svakodnevnom radu. Ova oprema itekako će pomoći prije svega u povećavanju sigurnosti naših graničnih policajaca i građana - kazao je Dautbašić.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da s ovom visokosofisticiranom opremom Općina Centar daje doprinos da Granična policija BiH postiže bolje rezultate.

- Ova oprema sada će se koristiti za borbu protiv pandemije koronavirusa, dok će u postpandemijsko vrijeme biti iskorištena za druge operativne zadatke koji se stavljaju pred naše granične policajce iz oblasti sigurnosti. Za Graničnu policiju BiH namjeravamo, također, osigurati i jedno novo terensko vozilo. Ovakav sistem termalnih kamera namjeravamo sutra donirati i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Nadam se da će se ova oprema za spomenute svrhe koristiti što kraće - istaknuo je Ajnadžić. 

Općina Centar je donirala dvije vrste opreme od kojih su jedno “ručne termanlne kamere” Visiotech, te, drugi HBTM termalni system za beskontaktno mjerenje ljudske temperature Dahua Technology.  Ovaj donirani Dahua Technology system je AI (Artificial Intelligence system) sistem umjetne inteligencije, te jedan od najsavremenijih, ako ne i najsevremeniji na svijetu.  

HBTM Sistem osigurava da operateri ne dolaze direktno u kontakt sa potencijalnim oboljelim, te tako spriječava unakrsno prenošenje infekcije, ali vrši snimanje, evidenciju i analitiku u realnom vremnu. Ovaj sistem također mjeri 3 osobe u sekundi, tako da onemogućava stvaranje gužvi, što je jedan od velikih problema vezano za unakrsno prenošenje infekcije.  

Ministarstvo sigurnosti će ga nakon završetka pandemije COVID19 moći koristiti navedenu opremu za napredni video nadzor prostora i ljudi u različitim scenarijima, čak i na daljinama do 800m, od lokacije operativnog sistema, po čemu su Dahua jedinstvena na globalnom nivou. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.