U PROTEKLA 24 SATA

U RS evidentirano pet zaraženih koronavirusom

Vlada RS uplatit će zdravstvenim radnicima jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Avaz.ba

15.4.2020

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske, rekao je jutros na pres-konferenciji da je u posljednja 24 sata u ovom bh. entitetu potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

On je saopćio da su u ovom intervalu testirane 362 osobe, a prisustvo virusa potvrđeno je kod pet muškaraca.

- Tri su muškarca srednje, a dva starije životne dobi. Radi se o bliskom kontaktu sa licem koje je prethodno bilo pozitivno na koronavirus. Pored toga, institut je u okviru svojih analiza radio i niz uzoraka zdravstvenih radnika i saradnika iz Banje Luke, Laktaša, Prijedora, Modriče i Istočnog Sarajeva, kao i osoba iz lokalnih karantina koje napuštaju karantine i idu u zajednicu, ti su nalazi svi bili negativni - rekao je Šeranić. 

U ovom bh. entitetu ukupno je kod 458 osoba potvrđena infekcija Covidom-19. 

Pet osoba na respiratoru

Šeranić je naveo da je 55 posto zaraženih muškaraca, a 45 posto žena, a kada je riječ o starosnoj strukturi, dvije trećine, odnosno 67 posto osoba je u skupini od 30 do 64 godine, 15 posto je starijih od 65 godina, dok 16 posto zaraženih čine osobe od 15 do 29 godina.

- Na Infektivnoj klinici u Banjoj Luci trenutno imamo 37 pacijenata s težom kliničkom sliku, i dalje na respiratoru imamo pet osoba, a na invazivnoj kiseoničkoj potpori imamo dva lica. U izolaciji se trenutno nalazi 11 osoba koje čekaju svoje rezultate - rekao je Šeranić. 

Dodao je da 58 pacijenata ima srednju i lakšu kliničku sliku i smješteni su na Odjelu pulmologije.

- Ukupno se u RS od koronavirusa oporavilo 196 osoba - rekao je Šeranić, dodavši da se oni prate i naredni mjesec. 

Naknade zdravstvenim radnicima

Ministar je dodao kako će Vlada RS svim zdravstvenim radnicima uplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM. 

- Uglavnom se radi o onim osobama koje su minimalno tri sedmice u periodu od 15. marta do 15. aprila bile na poslu. Postoje određeni uvjeti po kojima će direktori zdravstvenih ustanova dostaviti podatke tako da se to neće odnositi na one osobe koje su bile na bolovanju ili godišnjem odmoru. Mi ćemo svakako izvršiti i određene kontrole nakon ovoga tako da ćemo provjeriti jesu li sve osobe koje u skladu sa kriterijima treba da dobiju naknadu, ustvari i dobile naknadu - rekao je Šeranić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.