RAZGOVOR

Marić: Zakon o radu pun je manjkavosti i nedorečenosti

Ne vidim da Vlada FBiH ovo potpisuje, kaže Marić

Marić: Pokušaj da se amortizira udar. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

21.4.2020

Nakon što su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici vratili Vladi Federacije BiH Zakon o radu na doradu, zastupnik u Skupštini KS i šef Kluba SBB-a Zvonko Marić u razgovoru za "Avaz" je istakao da je riječ o vrlo važnom i prehitnom zakonu, a da je pun manjkavosti i nedorečenosti.

- Ne vidi se da li je predlagač Vlada FBiH ili resorni ministar Vesko Drljača. Mislim da bi veću jačinu ovaj prevažni zakon imao ako bi predlagač bila Vlada FBiH. Ne vidim da Vlada FBiH ovo potpisuje. Ne znam koliko se puta mijenjao nacrt, ali uočio sam da ovaj zakon prije nije imao pravnu procjenu. Zbog toga mi se nameće pitanje kakav imamo dokument ispred sebe. Ima nekoliko spornih članova, član 7., član 4., pa je nejasnoća šta je "radnik na čekanju". Član 10. nema jasne forme - rekao je Marić.


Prevažan zakon

U ime Kluba SBB-a predložio je zaključak u kojem se navodi da Prijedlog zakona ne sadrži elementarne pretpostavke da se o njemu konstruktivno raspravlja.

- Uložili smo Zaključak jer imamo nekoliko nedoumica. Ne vidi se da je predlagač Vlada FBiH, već resorni ministar. Predložili smo da ovaj dokument bude vraćen Vladi FBiH na doradu, a onda da se dostavi Vladi i Skupštini KS, jer smatram da je ovo prevažan zakon koji mora imati legalistički pristup u svakom smislu. Ovaj zakon je pokušaj da se amortizira udar s obzirom na drastičan pad prihoda i poreza. U datom trenutku morat će se jasno definirati šta uraditi, jer možemo doći u situaciju da nećemo moći isplaćivati plaće po ugovoru o radu koji je važeći - rekao je Marić.

Koja je radna verzija

Istakao je da će Vlada Federacije morati uvažiti neke sugestije.

- Imali smo nekoliko varijanti Nacrta, pa sada i ne znamo koja je radna verzija, a šta je verzija koja je popravljena iz drugih kantona... Temeljna manjkavost na koju ukazujem, kada se donosi bilo kakav važan dokument, onda se mora imati i fiskalna i pravna procjena. Kakav je to dokument ako toga nema? Mi dokument možemo napraviti u ovako složenoj situaciji jedino na temelju pravnih i fiskalnih procjena i prema tome se ravnamo - rekao je Marić.

Smatra da Vlada Federacije mora povesti računa o tome ako garantiraju da neće doći do utuženja.

- Tako je bilo proteklih godina, pa je Sarajevo u dugovima više od 55 miliona KM bez kamata i to je uradila pogrešna politika proteklih 10 godina - rekao je na kraju zastupnik SBB-a u Skupštini KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.