28. GODIŠNJICA

Obilježen 2. maj, dan kada je spriječeno zauzimanje Sarajeva

Dan kada nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad BiH

Avaz.ba

2.5.2020

Obilježen 2. maj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i 28. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, delegacija Skupštine i Vlade KS, koju su činili predsjedavajući Mirza Čelik, zastupnica i predsjednica Komisije za obilježavanja Dana Kantona Sarajevo Admela Hodžić i ministar za boračka pitanja u Vladi Hajrudin Grabovica, položila je danas cvijeće i odala počast na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, groblju Lav, mezarju Stadion i centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.  

Pored delegacije Kantona Sarajevo, prisustvovale su i delegacije Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Sarajeva i Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo.



Ne smijemo zaboraviti današnji dan

Predsjedavajući Čelik kazao je da je 2. maj dan kada nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad BiH.

- Prije 28 godina, srpske paravojne formacije, potpomognute JNA, pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva. Naši heroji, naše gazije spriječili su pokušaj zauzimanja Predsjedništva i presijecanje grada i, da nije bilo njih, mi danas ne bismo stajali ovdje. Ni mi, a ni generacije koje dolaze, ne smijemo zaboraviti današnji dan - rekao je Čelik.

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji, pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH u centru Sarajeva. Glavna borba vodila se na Skenderiji, 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.


Najduža opsada

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, ali je tog dana počela opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protuavionskim naoružanjem, ali i mučeni prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom, plinom. 

Uz velike žrtve i upornost, Sarajevo je odbranjeno i sada njegovo ime u globalnim razmjerama predstavlja simbol otpora i borbe protiv zla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.