GOTOVA HIBERNACIJA

Kako se najlakše odbraniti od napada zmije: Jednu stvar ne smijete raditi, upozorava biolog

Zmije ljude vide kao predatore

Dolazi njihovo vrijeme, pazite se. Instagram

M. Z.

26.2.2024

Hibernacija traje od oktobra ili novembra do marta ili aprila, ali se zbog promjene globalnih klimatskih uvjeta i povećanja temperatura zmije posljednjih godina često mogu vidjeti i zimi, u decembru, januaru, februaru…

Najaktivnije su u proljeće

Najaktivnije su, objašnjava za N1 Srbija biolog Marko Divac iz tamošnjeg zavoda za zaštitu prirode, tokom proljeća, kada se bude iz hibernacije i migriraju za staništa gdje će provesti ostatak godine. U proljeće i jesen zmije su aktivne tokom cijelog dana.

Ako nas napadne zmija, šta da radimo?

- Zmije ljude vide kao predatore. Zmije su veoma plašljiva bića i bježe na najmanji znak opasnosti. Kada u prirodi naiđemo na zmiju, treba je pustiti da ode svojim putem - savjetuje biolog.

Potrebno je, ističe, ostati smiren i ne treba praviti nagle pokrete na koje zmije reagiraju.

-Nikako ih ne smijemo hvatati ili ubijati. Neadekvatno hvatanje i rukovanje zmijama može dovesti do povreda i trovanja - navodi biolog.

Prema riječima biologa, kada se krećemo po prirodi, potrebno je zaštititi se od ugriza zmija.

Adekvatna odjeća i obuća

- Neophodna je duboka obuća, nikako papuče i sandale, kao i odjeća dugih nogavica. Nikako kratke hlače. Također, ako se penjemo po stijenama, moramo detaljno pregledati prostor na koji stavljamo ruke i noge. Zmije se često penju i na drveće pa bi iz tog razloga trebalo obratiti pažnju i kada prolazimo ispod niskih grana - objašnjava, piše Krstarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.