PROVINCIJA PIČINČA

Nova vrsta „kafene zmije“ pronađena u maglovitim šumama Ekvadora

Istraživači iz Fondacije Khamai i Univerziteta Liberti pronašli su novu vrstu „kafene zmije“ (Ninia), endemičnu za oblačne šume

''Kafena'' zmija. X

M. Z.

25.1.2024

Istraživači iz Fondacije Khamai i Univerziteta Liberti pronašli su novu vrstu „kafene zmije“ (Ninia), endemičnu za oblačne šume sjeverozapadnog Ekvadora.

Piše knjigu o zmijama

Biolog Alehandro Arteaga je pronašao tu zmiju u ekvadorskoj provinciji Pičinča, tražeći životinje za knjigu o ekvadorskim gmizavcima.

- Ovo je 30. vrsta koju sam pronašao, od 100 planiranih - kaže on.

Poput drugih kafenih zmija, Tudorova kafena zmija često živi na plantažama kafe, naročito u oblastima gdje je njeno oblačno šumsko stanište uništeno. Endemična je za pacifičke padine Anda na sjeverozapadu Ekvatora, gdje živi na visinama između 1.000 i 1.500 metara iznad nivoa mora, piše Phys.org.

Plantaže kafe

Iako nije suočena ni s jednom velikom neposrednom opasnošću od ekstinkcije, neke populacije će se vjerovatno smanjivati usljed deforestacije putem sječe i rudarenja u velikim razmjerama.

Istraživači se nadaju da će pronalazak istaći značaj očuvanja ekosistema oblačnih šuma i fokusirati istraživanje na okolne životne sredine poput plantaža kafe ili pašnjaka.

Nova vrsta je dobila ime u čast Gaja Tjudora, svestranog prirodnjaka i ilustratora poznatog po velikoj ljubavi prema pticama i svim životinjama, kao priznanje za njegov doprinos u konzervaciji južnoameričkih ptica putem umjetničkog rada.

- Pokušavamo da sakupimo sredstva za konzervaciju putem imenovanja novih vrsta. Ovaj slučaj nam je pomogao da zaštitimo rezervat Buenaventura - kažu istraživači, prenosi Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.