SARAJEVO Potvrdio ministar saobraćaja

Kalem: Gradski prijevoz u Sarajevu trebao bi početi 11. maja

Ispoštovat ćemo sve mjere koji preporuče stručnjaci, a to je nošenje maski i rukavica, te držanje socijalne distance, rekao Kalem

A. Č. / Avaz.ba
07.05.2020 18:18

Ministar Kalem potvrdio informaciju

Foto: Avaz

Javni gradski prijevoz u Sarajevu bi, ako epidemiološka slika bude zadovoljavajuća, trebao biti u funkciji od ponedjeljka, 11. maja.

Ovu informaciju za "Avaz" je potvrdio ministar saobraćaja Adi Kalem.

- Čekamo odobrenje Federalnog civilnog štaba. Po mojim informacija od naredne sedmice ide dodatno olakšanje mjera. U prvoj fazi, a najvjerovatnje ćemo ih podijeliti u nekoliko, prevozit ćemo uposlene kojima je neophodan prijevoz do posla. Obzirom da neće biti škole, a zavisi i od ogrtaničenja maloljetnika, zavisi kako ćemo dalje popuštati. Ispoštovat ćemo sve mjere koji preporuče stručnjaci, a to je nošenje maski i rukavica, te držanje socijalne distance - rekao je Kalem.

  • Sa testne vožnje
    Sa testne vožnje Foto: M. Tabaković

Neki tramvaji i autobusi već imaju ograđene prostorije za vozače, a oni koji nemaju, kako je rekao Kalem, to će uvesti.

- Moj je prijedlog da se ne ulazi na prva vrata, kako bi što manje bilo socijalnog kontakta putnika i vozača. bit će u svakom vozilu kondukter koji će biti nadležabn da se socijalna distanca održava. Imat će zadatak i da svi pri ulazu dezinfikuju ruke. Ako krizni štab dozvoli, u funkciji će biti tramvaju, trolejbusi, autobusi i minibusevi - rekao je Kalem.

Također, bit će određenih popuštanja mjera i što se tiče taxi vozila.

Komentari

NA VRH