ČETIRI KANDIDATKINJE

Marić: SBB uvijek nastoji dati najkvalitetnije i najreferentnije kandidate, tako je i s pozicijom za ministricu socijalne politike KS

U skladu sa demokratskim standardima, nastojat ćemo da to bude ženska, mlađa osoba, dodao je Marić

Marić: To je vrlo kompleksna pozicija. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

27.7.2020

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić nedavno je dala ostavku na ovu poziciju. Savez za bolju budućnost (SBB) razmatra ko bi mogao doći na njeno mjesto.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS, kazao nam je da su u potrazi za osobom koja bi na adekvatan način mogla da obavlja tu dužnost.

- To je vrlo kompleksna pozicija. Posebno u vrijeme korona-krize, vrlo je kompleksno voditi jedno takvo ministarstvo. Uostalom, silne su obaveze i stres, kojima je bila izložena i ministrica Jasna Agić, zbog čega se i usložilo njeno zdravstveno stanje zbog čega je i podnijela ostavku. Mi smo sad potpuno svjesni težine zadatka, a SBB uvijek nastoji da da najkvalitetnije i najreferentnije kandidate. A, u skladu sa demokratskim standardima, nastojat ćemo da to bude ženska, mlađa osoba. Razgovarali smo s nekoliko kandidatkinja, imamo nekoliko imena i razmatramo - kaže nam Marić.

Dodaje da su četiri osobe ostale u užem krugu.

- O njima SBB raspravlja i obavit će dodatne konsultacije. Sve to u namjeri da se odgovori na tu kompleksnu zadaću, vrlo složenu i da na neki način nastavimo ustaljenu praksu da nudimo najbolja rješenja. To je slučaj i ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Anisa Krivića, čovjeka koji je donio novu energiju i kreativnost, također, u složenom resoru obrazovanja - ističe Marić.

O imenima potencijalnih kandidata, kako kaže, ne bi govorio iz elementarne pristojnosti zbog drugih kandidatkinja koje možda neće biti imenovane.

- Ali vrlo brzo će SBB i javno reći koje će to ime biti - zaključio je Marić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.