SARAJEVO

Skaka: Ilidža treba da bude dio Sarajeva, a možda i Vogošća

Tema sastanka 15 različitih tačaka

S preskonferencije. A.Fazlić

Piše: A. F. / Avaz.ba

8.9.2020

Danas je u Vijećnici Delegacija Grada i Kantona Sarajevo održala preskonferenciji nakon radnog sastanka oko važnih projekata kako za Grad tako i za KS.

Gradonačelnik Skaka je naglasio da vlada pozitivna i radna atmosfera.

- Razgovaralo se o važnim projektima, tema sastanka je bilo 15 tačaka, a najvažniji je nacrt o lokalnoj samoupravi i pitanje upravljanja Trebevićem- kaže Skaka.

Premijer KS Mario Nenadić je naglasi  kako smatra da dobro uvedena praksa da na mjesečnoj bazi analiziramo projekte o važnosti za KS, Grad i svaku od općina.

-  Danas smo raspravljali o pitanjima iz zajedničke nadležnosti, kao što je uređenje Trebevića , na pitanje kulture i sporta, ali i o dočeku Nove Godine- naveo je Nenadić

Gradonačalnik Skaka je dodao da će ovogodišnji doček Nove godine najvjerovatnije biti putem jedne online platforme i da će detalji biti poznati u desetom mjesecu.


Kao jednu od najznačajnijih tema razgovora Skaka je ocijenio Zakon o lokalnoj samoupravi. Poručio je da je Grad Sarajevo veoma zainteresovan za ovo pitanje, jer uređuje nadležnosti nižih nivoa vlasti.

Premijer Nenadić je istakao da je razgovarano o uređenju grada, kulturi, sportu i o drugim pitanjima. Posebno je izdvojio pitanje izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

- Razgovarali smo da se konačno počne gradnja Muzeja Ars Aevi i o nizu drugih projekata", kazao je.

Podsjetio je da u Kantonu Sarajevo postoje dva nivoa lokalne vlasti - općine i Grad Sarajevo, što nije slučaj u ostatku Bosne i Hercegovine. Shodno tome, zaključio je da se moraju jasno definisati nadležnosti svakog nivoa vlasti u Kantonu Sarajevo.

- Period lokalnih izbora nije vrijeme za veliko preslaganje u Kantonu Sarajevo po ovom pitanju, dodao je.

Skaka je ponovio da gradonačelnika trebaju birati građani. Smatra da se treba proširiti teritorija grada Sarajeva.

- Ilidža treba biti dio grada Sarajeva. Razmišlja se da i Vogošća bude dio grada Sarajeva. To jeste kompleksno pitanje, ali siguran sam da ćemo naći najbolje modalitete da ga riješimo, izjavio je gradonačelnik Sarajeva.

Ukazao je na to da će biti, kako je kazao, vrlo interesantno kako će Sarajevo online dočekati Novu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.