KAPITALNI PROJEKT

Dogovoren početak gradnje Prve transverzale: U ponedjeljak bageri u ulici Halida Kajtaza

Počelo je postavljanje zaštitne ograde na ovom dijelu budućeg gradilišta

Počinje gradnja prve dionice Prve transverzale. Avaz

Piše: A. Čengić

21.10.2020

Nakon više od dvije decenije danas je na sastanku Operativnog tima za izgradnju Prve transverzale, kojim koordinira premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, dogovoren početak gradnje Prve transverzale na dionici u strogom centru Sarajeva od Kranjčevićeve ulice prema tunelu na Ciglanama. 

Tokom dana počelo je postavljanje zaštitne ograde na ovom dijelu budućeg gradilišta, a radovi počinju u ponedjeljak.

Uklanjanje preostalih objekata

- Gradit će se prva dionica Prve transverzale, a paralelno je dogovoreno i zatraženo da se završi priprema za nastavak radova po građevinskim cjelinama. Naš cilj je da osiguramo da se radovi izvode u kontinuitetu i u fazama koje omogućavaju da se od velikih gužvi spase dijelovi grada koji nisu u cijelosti spremni za početak radova. Danas smo na koordinaciji postigli zaključke da se iduće sedmice uklone i preostale stambene jedinice iza Tešanjske ulice prema ulici Braće Begić - rekao je Nenadić.

Nenadić: Građani ne smiju osjetiti gužve. Arhiv

Premijer je zadužio resorne institucije i projekt menadžera da za iduću srijedu pripreme i plan gradnje po građevinskim cjelinama. Radi se na tome da građani ne smiju osjetiti gužve zbog gradnje Prve transverzale.

- Potrebno je osigurati da oni dijelovi koji su u potpunosti spremni za gradnju, da se na tim dijelovima gradnja i ostvari. Istovremeno, potrebno je da se omogući da saobraćaj nesmetano funkcionira jer je izvjesno da će gradnja Prve transverzale trajati i više godina tako da je neprihvatljivo da se stvaraju bespotrebne gužve - rekao je Nenadić.  

Premijer ispunio obećanje

Također, premijer je naložio da se u iduću srijedu postigne zaključak da se počne sa pripremom glavnog projekta za gradnju dijela trase od tunela na Kobiljoj Glavi do Jošaničke petlje kroz Vogošću.

Time je premijer Nenadić ispunio još jedno od svojih obećanja, a to je da će Prva transverzala u mandatu ove vlade napraviti jedan veliki zamah što se očigledno i dešava.

Podsjećamo da je već za januar iduće godine najavljen početak gradnje tunela na Kobiljoj Glavi, a ovim sastankom koordinacionog odbora stvoreni su preduvjeti da se nastavi rješavanje imovinskopravnih pitanja i sa kompanijom "Peny" i drugim pravnim i fizičkim licima na trasi. Time se otvaraju prilike za nastavak radova i na toj dionici Transverzale.

Ugovor sa izvođačem radova je oko 23,5 miliona KM za kompletnu prvu dionicu Prve transverzale.

Postignut je okvirni sporazum kojim je omogućeno da se radovi rade u fazama u zavisnosti u spremnosti kako budžet ne bi bio doveden da se plaćaju neki nepotrebni penali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.