REAKCIJE

Krivić o protestima studenata: Nastava mora biti uspostavljena ne što prije nego odmah

U stalnoj sam komunikaciji sa studentima, imao sam više sastanaka na temu njihovih zahtjeva, rekao Krivić

Krivić: Ne zanimaju nas interesi jedne, druge ili treće strane, zanima nas uspostava nastave. Arhiv

Piše: A. Čengić

4.11.2020

Studenti Medicinskog fakulteta UNSA-e. danas su organizriali protestnu šetnju ispred zgrade fakulteta, a potom su otišli ispred Vlade KS. Proteste su završili ispred Rektorata UNSA-e. Kako je najavljeno, sutra će im se pridružiti studenti Fakulteta zdravstvenih studija, a u petak će studenti Farmaceutskog fakulteta.

Kao probleme naveli su neodržavanje praktične nastave na KCUS-u za sve studente medicinske grupacije, neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta, te traže finansiranje školarina najboljih studenata od Vlade KS i smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021 godinu.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Anis Krivić u razgovoru za "Avaz" kazao je da to nisu protesti samo studenata Medicinskog fakulteta, nego medicinske grupacije. 

- U stalnoj sam komunikaciji sa studentima. Imao sam više sastanaka na temu njihovih zahtjeva zbog kojih sada protestiraju i dogovorili smo se da ćemo imati novi sastanak kako bismo pronašli rješenje za te njihove zahtjeve. Na prvom sastanku smo dogovorili određene aktivnosti. 

- U cilju rješavanja problema organizirao sam sastanak kojem su prisustvovali rektor UNSA-e, prorektor za finansije, dekani fakulteta medicinske grupacije, osim dekana Veterinarskog fakulteta. Također, sastanku su prisustvovali predstavnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu budući da se dio nastave tamo realizira. U najboljoj vjeri da se uspostavi nastava sam zakazao ovaj sastanak - rekao je Krivić.

Na današnjem sastanku nije postignut dogovor o uspostavljanju nastave za studente grupacije medicinskih nauka. I pored nastojanja Ministarstva da približi stavove i pokuša iznaći rješenje, problem nije riješen. Ministarstvo je stava da nastava mora biti uspostavljena, ne što prije nego odmah.

- S tim u vezi, želim naglasiti da Zakon o visokom obrazovanju važi za sve organizacione jedinice, bez izuzetka da ću koristiti sve zakonske alate za rješenje ovog problema. Ovim putem pozivam Rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifata Škrijelja da razmotri mogućnost primjene Zakona o izvršenju budžeta, na način da se ne mogu isplaćivati plate za nastavu koja se ne održava, odnosno vršiti isplatu bez dostavljenog nastavnog opterećenja koje je osnova za isplatu istih - kazao je Krivić.  

Na današnjem sastanku je, također, istaknuto da Kantonalno tužilaštvo nikada nije reagovalo po zahtjevu Stomatološkog fakulteta sa klinikama i Fakulteta zdravstvenih studija da se utvrdi uzrok za obustavu nastave u protekloj akademskoj godini, što je uveliko doprinijelo da se situacija i u ovoj akademskoj godini ponovi. 

- Mišljenja sam da ukoliko se problem ne riješi sisemski, imat ćemo problem sa izvođenjem nastave svake godine, a to naši studenti ne zaslužuju.  Obustava nastave se ne smije tolerisati, jer se time ugrožavaju osnovna prava studenata - smatra ministar Krivić.  

Za obustavu nastave moraju postojati i nadležne institucije trebaju utvrditi odgovornost svih onih koji su doveli do ovakve situacije. Ministarstvo će insistirati na provođenju zakonitosti na Univerzitetu u Sarajevu, a sve u cilju hitnog uspostavljana nastavnog procesa za studente Medicinske grupacije.  

- U ime Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS želim istaći da nas ne interesuju verzije koje priča jedna, druga ili treća strana, nas samo zanima postupanje u skladu sa Zakonom.

Ne zanimaju nas interesi jedne, druge ili treće strane, zanima nas uspostava nastave koja ne smije biti predmetom bilo kakve ucjene. Dakle, rješenje se može naći i mi ćemo vrlo brzo, imati konkretne zaključke koji će biti proslijeđeni organizacionim jedinicama i Univerzitetu u Sarajevu.

Sarajevo kao regionalni studentski centar možemo samo sanjati ukoliko nismo u stanju studentima pružiti osnovna prava - zaključio je Krivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.