SARAJEVO

Tokom prvomajskih praznika inspekcijske kontrole na izletištima, trgovinama, ugostiteljskim objektima

Uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a KS u večernjim satima je vršena kontrola poštivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, kladionica i kockarnica

Inspektori izdali 15 rješenja o otklanjanju nedostataka. KUIP

Fu. M.

4.5.2021

Inspekcijskim nadzorima inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS tokom prvomajskih praznika su bile obuhvaćene 502 poslovne jedinice, većinom trgovinskih i ugostiteljskih objekata, u kojima je tokom praznika radilo ukupno 4.500 radnika.

Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da, po isplati plaće za mjesec maj tekuće godine, a najkasnije do 30.juna, dostave inspektorima na uvid dokaz o uvećanju plaće radnicima kojima je praznik bio radni dan. Pozivamo i uposlenike čiji poslodavci nisu bili predmetom kontorle, da se u slučaju kršenja njihovih prava iz radnog odnosa, uključujući i neuvećanje plaće po osnovu rada za dane praznika, mogu obratiti Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, radi pravovremenog poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Osim toga, s ciljem zaštite zdravlja građana u KS kao i kontrole primjene poštivanja naredbi i higijesnko-epidemiloških mjera kriznih štabova ministarstava zdravstva, kao i zaključaka Vlade KS, u protekla četiri dana su izvršena 32 inspekcijska nadzora sanitarnih inspektora na izletištima, u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, trgovinama i javnom gradskom prijevozu.

Utvrđeni nedostaci radi kojih su inspektori izdali 15 rješenja o otklanjanju nedostataka su prekobrojnost gostiju/putnika, neobilježeni stolovi bez odgovarajućeg razmaka između njih, nedržanje fizičke distance, te nedostatak evidencije o čišćenju i dezinfekciji. Navedene korektivne mjere izdate su ugostiteljskim objektima (osam), KJKP "GRAS" (pet) i dva rješenja tržnim centrima.

Uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a KS u večernjim satima je vršena kontrola poštivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, kladionica i kockarnica u KS, kod kojih nisu utvrđena kršenja Zaključka Vlade KS od 21.4.2021. godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.