KORONAVIRUS

Delta soj nije zabilježen u Sarajevu

Prosječan broj novozaraženih u zadnjih sedam dana je tri, kazala je Bajramović

Piše: A. Ovčina

5.7.2021

Sa današnje press konferencije. A. OVČINA

Konferencija za medije o temi imunizacije u Kantonu Sarajevo održana je danas u Zetri.

Tom prilikom, javnosti su se obratili ministar zdravstva KS Haris Vranić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav, koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić i epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović koji su govorili o dosadašnjem toku vakcinacije kao i planu nastavka imunizacije građana.

Situacija zadovoljavajuća

Anisa Bajramović kazala je kako je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća, te da su jučer imali tri nova slučaja. 

- Prosječan broj novozaraženih u zadnjih sedam dana je tri - istakla je Bajramović. 

Dodala je da je jednak udio zaraženih žena i muškaraca, te da je najveći broj zaraženih na području Novog Grada.

Navela je da je oko 65.000 doza vakcina do sada dato u Zetru. 

Koordinator za vakcinaciju u Zetri, Ademir Spahić istakao je da proces vakcinacije u KS protiče dobro, uz manje probleme, pominjujući građane koji su imali problem protekle sedmice, koji su dobili dozu vakcine sa zakašnjenjem pet, šest dana. 

- Sugrađani će biti obaviješteni. Molimo i da se svi drže epidemoloških mjera, te da prate pozive kako su ih dobili. Imam informaciju da je u subotu sletilo 10.000 doza vakcina iz Srbije. Tražili su se uzorci iz carine kako bi se završila kontrola - istakao je on. 





Delta soj

Ministar Vranić naglasio je da još uvijek nema informaciju da je delta soj registriran u Sarajevu, te da su dva novozaražena državljanina samo u Međugorju.


- Zdravstveni sistem spreman je na sve izazove i nema problema za eventualni četvrti talas. Ne možete predvidjeti niti reći da ste spremni u potpunosti - ističe on. 

Bajramović je navela da se s ovim sojem zaražava pet osoba.

Pomenula je da ukoliko se pojavi delta soj sredinom avgusta, da ćemo za mjesec imati novi val. 

- Kod delta soja nema gubitka okusa i mirisa, ali može početi s glavoboljom, izraženo je curenje nosa i grlobolja - kazala je Bajramović. 

Do sada je vakcinisano oko 8.000 građana van Bosne i Hercegovine, a od toga u Srbiji oko 6.000 stanovnika.

Na pitanje o pretresima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ministar Vranić je naglasio da prvi put ovu informaciju čuje od novinara, te da ne zna zbog čega je SIPA jutros bila u ovoj ustanovi, ističe da mu je žao. 

- To je žalosno. Uskoro slijedi reorganizacija cijelog sistema u Kantonu Sarajevo i vidjet ćemo kako će to izgledati - zaključio je ministar zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.