SKUPŠTINA KS

Marić: Ako ne dobijemo odgovore, nećemo podržati Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS

Temelji dokumenta veoma loši, upozorava šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH

Zvonko: Loša procedura. Avaz

Piše: A. Nalo

8.7.2021

Pred zastupnicima Kantona Sarajevo danas će se naći i Nacrt zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Kako je „Dnevni avaz“ ranije pisao, temelji ovog zakona nisu dobri, a na te manjkavosti prvi je ukazao Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Skupštini KS.


Mahom osude

S njegovim mišljenjem i stavom, ako je suditi prema izjavama čelnih ljudi ostalih stranaka, slaže se većina zastupnika pozicije i opozicije, a koji, mahom, osuđuju takav tekst nacrta.

- SBB će, možda prvi put, napraviti presedan ukoliko ne dobijemo na sjednici adekvatne odgovore na krucijalna pitanja koja ćemo postaviti resornoj ministrici. To će biti prvi put da nećemo podržati neki nacrt zakona jer je toliko loše urađen - kazao je Marić.


Stanice pogrešne

Prema njegovim riječima, kada je ovaj dokument u pitanju, teško da se nešto sada može promijeniti.

- Smatram da je od početka vođena loša procedura. Moram i ovo reći, kada sjednete u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne. Bojim se da je takva sudbina ovog zakona. To će biti totalna devastacija Sarajevskog univerziteta. I ako neko želi da potpiše i sudjeluje u tako nečasnom poslu kao što je rušenje obrazovnog sistema visokog obrazovanja, onda ja nemam tu šta da kažem, jer je svaki komentar suvišan - naglasio je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.