NOVO SARAJEVO

Potpisan Sporazum o rekonstrukciji devastiranog vrtića „Ciciban”

Predviđena je uspostava Edukativnog dnevnog centra za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju

Fu. M.

Sa potpisivanja ugovora

Foto: Novo Sarajevo


Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, direktorica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji u cilju rekonstrukcije devastiranog vrtića „Ciciban  u okviru kojeg je predviđena uspostava Edukativnog dnevnog centra za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju.

Sporazumom se, između ostalog  regulišu međusobni odnosi na realizaciji projekta rekonstrukcije, finansiranja, ustupanja, opremanja i korištenja objekta vrtića „Ciciban“ koji je u ruševnom stanju u ulici Kemala Kapetanovića bb  sa upisanim pravom raspolaganja JU  „Djeca Sarajeva”.

 • Bit će napravljen Edukativni dnevni centar

  Bit će napravljen Edukativni dnevni centar

  Foto: Općina Novo Sarajevo


Načelnik Tanović je podsjetio da je Općina Novo Sarajevo  od početka uključena u sve aktivnosti  realizacije ovog projekta. „Ispoštovane su sve predviđene procedure i dalje ostajemo na raspolaganju za  provođenje daljih aktivnosti na naše zadovoljstvo i na zadovoljstvo krajnjih korisnika objekta“, istakao je općinski načelnik.

Realizacija projekta buduće uspostave „Edukativnog Dnevnog centra“  implementirati će se  uz podršku Općine Novo Sarajevo, međunarodne organizacije i Vlade Kantona Sarajevo.

- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo  je imalo ulogu da iskordinira sve adrese koje su relevantne u postupku zaključivanja ovog Sporazuma, potom su Vlada i Skupština Kantona Sarajevo dali saglasnost da se potpiše ovakav jedan Sporazum, a Udruženje „Dajte nam šansu” se obavezalo da će preuzeti aktivnosti na rekonstrukciji ovog objekta, naglasila je ministrica Naida Hota Muminović.

 • Sa potpisivanja ugovora

  Sa potpisivanja ugovora

  Foto: Općina Novo Sarajevo


- Nakon dugo vremena došli smo do toga da će Kanton Sarajevo dobiti prvi Edukativni dnevni centar za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za onu djecu koja su godinama na čekanju. Okvirno je planirano da u kvadraturi objekta može da boravi 30 djece od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djece koja trebaju cjelodnevni boravak i  dodatnu stručnu podršku. Očekujemo da će se  objekat koji će biti izgrađen od prirodnih materijala i biti ogledni za kompletnu regiju moći koristiti već krajem 2022. godine - kazala je Ines Kavalec iz Udruženja “Dajte nam šansu”.

 • Vrtić će uskoro biti rekonstruiran

  Vrtić će uskoro biti rekonstruiran

  Foto: Općina Novo Sarajevo


Direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda naglasila je da ova ustanova ustupa vrtić „Ciciban“  Udruženju „Dajte nam šansu“ na neodređeni vremenski period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju.

NA VRH

Podijeli članak na