PUNO PRIČE MALO REZULTATA

Šta su za tri godine uradili sarajevski načelnici: Mandić u cijelosti ispunio jedno obećanje, a Tanović i Muzur po dva

Načelnik Općine Ilidža je pred izbore dao i najviše obećanja, ukupno 87. Efendić realizirao sedam obećanih projekata

Mandić, Tanović i Čengić: Kako su radili. Facebook

Danijal Hadzovic

2.3.2024

Platforma za provjeru činjenica "Istinomjer“ redovno prati rezultate ispunjavanja predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH nakon više od tri godine mandata.

Uvjerljivo prednjači

Najviše predizbornih obećanja uoči lokalnih izbora 2020. godine, kada su u pitanju sarajevske općine, dao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ukupno 87, a u potpunosti je ispunio svega dva. U trećoj godini mandata načelnika Ilidže Nermina Muzura ispunjeno je obećanje o uspostavljanju Centra za zdravo starenje, dok je u prethodnom periodu ispunjeno i obećanje o usvajanju Strategije razvoja Općine Ilidža. 

Od ukupno 87 obećanja, nakon provedenog monitoringa, 36 ih je dobilo ocjenu “u progresu”, a započeto je ispunjavanje još 34 obećanja. Značajne aktivnosti u 2023. godini vršene su i na realizaciji obećanja o obnovi trgova i pješačkih zona, sanaciji i izgradnji sportskih igrališta, kao i uređenju Stojčevca, a započeli su i inicijalni radovi na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice, izgradnji žičare Hrasnica – Igman, kao i stvaranju prostora za organizaciju festivala i masovnih muzičkih događaja.

Neslavna titula

S druge strane, neslavnu titulu nosi Srđan Mandić, načelnik Općine Centar. Od 28 obećanja, koliko ih je u svom programu imao, Mandić je nakon tri godine mandata ispunio samo jedno, a koje se odnosilo na direktan TV prijenos sjednica Općinskog vijeća. 

Mandić: Slabi rezultati. Facebook

Među Mandićevih 11 obećanja čije je ispunjavanje u progresu su uređenje parkova i trgova, pristup grantovima za samozapošljavanje i startup projekte, digitalizacija općinskih usluga, utopljavanje javnih i privatnih objekata i druga. Na šest obećanja Srđana Mandića tokom proteklog mandata nisu zabilježene aktivnosti na njihovom ispunjavanju.

Neznatno bolji od Mandića je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, koji je od ukupno 69 obećanja ispunio dva, a u progresu je njih 38. 

Tanović: Igrališta i putevi. Facebook

Općina Novo Sarajevo izdvajala je značajna sredstva za popločavanje improviziranih puteva, održavanje i upravljanje igralištima, kao i za izgradnju i održavanje sportskih sprava, sufinansiranje projekata za ranjive kategorije društva, ali i za finansiranje humanitarnih programa za najugroženije stanovnike.

Na kraju treće godine mandata načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića ispunjeno je sedam obećanja, a neka od njih ispunjena su tokom protekle godine, kao što su dogradnja Osnovne škole “Behaudin Selmanović” i uspostava ambulante u C-fazi Alipašinog Polja. Obećanje o pomoći privredi usljed ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 ocijenjeno je kao djelimično ispunjeno u trećoj godini mandata, s obzirom na to da je proglašen prestanak pandemije COVID-19 na području FBiH.

Čengić tvrdi da je sve ispunio

Irfan Čengić (SDP) je prije nekoliko dana predstavio svoj rad u prvih 100 dana mandata na funkciji načelnika Općine Stari Grad, kao i to šta namjerava realizirati.

Čengić: Predstavio rad u prvih 100 dana. Facebook

Prema njegovim riječima, internetska platforma za praćenje rada političara "Istinomjer“ je svako njegovo predizborno obećanje ocijenila ispunjenim u prvih 100 dana mandata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.