REAKCIJE

Forto treba da prekine s maćehinskim odnosom prema djeci i uposlenicima vrtića

Uključiti djecu nezaposlenih roditelja kao prioritetnu kategoriju u redovne programe vrtića

Sva djeca trebaju imati ista prava. Avaz

Piše: A. Nalo

22.7.2021

Na izjavu resorne ministrice Naide Hota-Muminović da za svu djecu koja su na listi čekanja JU "Djeca Sarajeva" neće biti dovoljno novca u javnoj kasi, a kako bi se plaćala subvencija za boravak mališana u privatnim vrtićima, reagirali su predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor KS i Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS.

Ukinuti liste

Nešto ranije takav sraman plan žestoko su osudili Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS, i Anis Krivić, bivši ministar obrazovanja u Vladi KS.

- Prije nekoliko dana bivši ministar obrazovanja Anis Krivić je vrlo dobro objasnio kako Vlada KS može ukinuti liste čekanja. Mi iz Sindikata dodajemo da Vlada kontinuirano mora ulagati sredstva u adaptaciju postojećih i graditi nove vrtiće, a u međuvremenu uvjet za dobivanje subvencija ne može biti lista čekanja, već imovinski cenzus - kazao je Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Prema njegovim riječima, maćehinski odnos Vlade KS prema radnicima JU "Djeca Sarajeva", koji sve vrijeme tokom pandemije rade i nisu prioritet za vakcinisanje, ali i prema djeci predškolskog uzrasta koja su na listi čekanja, mora se prekinuti.

-Umjesto što se preko svoje predsjednice Upravnog odbora bavi smjenom čestite i agilne direktorice, premijer Forto se treba početi miješati u svoj posao i odmah osigurati saglasnost Vlade za zapošljavanje 100 radnika na neodređeno vrijeme. Na kraju, prosvjetni radnici javno pitaju premijera: “Gdje je moja vakcina, premijeru Forto?”, a djeca s liste čekanja poručuju “Gdje je moj vrtić?” - kazao je Sivro.


Zatvaranje ustanova

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS smatraju da Vlada KS treba pogledati kako je taj problem ranije riješio bivši ministar Krivić.

- U cijelosti podržavamo stav Anisa Krivića, s kojim je ovo strukovno udruženje za vrijeme njegovog mandata ministra u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS, a naročito na početku pandemije i zatvaranja predškolskih ustanova, imalo korektnu i veoma uspješnu saradnju - rekli su iz ovog udruženja.

Mišljenja su da svako dijete treba imati jednake mogućnosti pristupa i upisa u predškolsku ustanovu na način da je roditeljima priuštiv.

-Uključiti djecu nezaposlenih roditelja kao prioritetnu kategoriju u redovne programe vrtića i omogućiti im besplatno predškolsko obrazovanje, a ne samo u godini pred polazak u školu. Uključiti putem javno-privatnog partnerstva privatne predškolske ustanove u sistem obrazovanja, jer država i državne ustanove ne mogu same riješiti problem nedovoljnih smještajnih kapaciteta - kazali su iz Udruženja čiji je direktor Eldin Ždralović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.