KONTROVERZE

Tužilaštvo KS vodi istragu protiv Adema Zalihića

Treba ispitati imenovanja, javne nabavke, plaćanje školarine za sebe, polaganja za A-kategoriju...

Zalihić: Optužio trojku za smjenu na Bajram. ARHIV

Piše: E. Maslo

24.7.2021

Otkad je kontroverzni direktor Hitne pomoći Sarajevo Adem Zalihić objavio kako ga Vlada Kantona Sarajevo smjenjuje na Bajram, on se nalazi u centru pažnje.

On je za to okrivio trojku, rekavši da ga namjerno smjenjuje pred Bajram, uporedivši aktuelnu vlast s četnicima iz 1992.


Brojne nepravilnosti

Nakon prepucavanja s liderom Naroda i pravde (NiP) Elmedinom Konakovićem na društvenim mrežama, Zalihić je putem medija najavio i da će postati član SDA.

No, uskoro je postao meta ismijavanja na društvenim mrežama jer se pojavila njegova članska karta SDA, pa su mnogi postavili pitanje kako će Zalihić opet postati član ove stranke. On člansku kartu SDA ima još od 2018. godine, a upravo ga je SDA i predložila na poziciju direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.


Objavljena članska karta SDA iz 2018.. FACEBOOK

U medijima se pojavio i dokument koji dokazuje ove tvrdnje, a riječ je o zapisniku sa sjednice Kadrovske komisije Kantonalnog odbora SDA, koja je održana 19. aprila 2018. godine, a na kojoj je jednoglasno izglasano da Zalihić bude predložen za v. d. direktora Hitne pomoći.

Osim trojke i smjene, Zalihić ima problem i s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, koji je zadokumentirao brojne nepravilnosti u njegovom radu.


Anonimne prijave

Faksimil informacije Ureda za borbu protiv korupcije. AVAZ

- Ured je u proteklom periodu postupao prema nekoliko anonimnih prijava koje su se odnosile na navodne nepravilnosti u radu JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS. Radi se o nezakonitom povećanju plaće, odnosno povećanju koeficijenta na obračun i isplatu plaće određenom broju radnika te isplate položajnog dodatka za radnike koji na to, prema važećem propisima, nemaju pravo - navodi se u dokumentaciji Ureda.

Kako saznajemo, Tužilaštvo KS vodi istragu protiv Zalihića zbog neosnovanog povećanja koeficijenata za obračun plaća pojedinim uposlenicima.

- Ima tu još posla. Treba ispitati imenovanja, javne nabavke, plaćanje školarine sebi, polaganja za A-kategoriju - kazao je izvor „Avaza“.

Kontaktirali smo i Zalihića kako bi prokomentirao ove navode, ali nije odgovarao na naše pozive.

Podsjetimo, prema skoro istoj matrici, u posljednje vrijeme smijenjeni su i direktori „Pokopa“ Goran Cerić, zatim Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Fahir Halilović. Također, s čela Zavoda za izgradnju KS smijenjen je Mirza Hulusić.

Ništa bolje nije prošao ni direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović. No, niko od njih nije imao reakciju i skandalozne izjave kao Zalihić.



U dva dana sve smo vidjeli

S liderom NiP-a Elmedinom Konakovićem Zalihić je imao žestoku raspravu na društvenim mrežama. Između ostalog, mršnuo je Konakovića u Facebook prepisci.

Konaković je rekao da uopće ne želi komentirati Zalihića, zato mu je i pisao direktno.

- On nije neko koga bih komentirao. Ljudi su u samo dva dana mogli vidjeti i zašto - kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.