PROJEKTI

Obnovljeno dvorište Gazi Husrev-begove medrese (ISPRAVLJENO)

Projekti su koštali oko 180.000 KM i u potpunosti su finansirani iz budžeta Općine Stari Grad

Projekat je omogućila je Općina Stari Grad. Općina Stari Grad

Piše: A. S.

27.7.2021

Dvorište Gazi Husrev-begove medrese, osnovane prije 484 godine, u potpunosti je obnovljeno i funkcionalno.

Ovaj projekat omogućila je Općina Stari Grad, koja je u dva navrata planirala namjenska sredstva za rekonstrukciju dvorišta, ali i izgradnju Spomen-obilježja poginulim imamima za vrijeme agresije na BiH 1992-1995, koje se, također, nalazi u tom dvorištu.

Projekti rekonstrukcije dvorišta Gazi Husrev-begove medrese i izgradnje spomen obilježja poginulim imamima koštali su oko 180.000 KM i u potpunosti su finansirani iz budžeta Općine Stari Grad.

Obilasku Gazi Husrev-begove medrese i izvedenih radova, uz načelnika Hadžibajrića, prisustvovali su i njegovi saradnici: pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić i pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović.

U prosjeku Medresu godišnje pohađa oko 500 učenika, a zahvaljujući rekonstrukciji dvorišta, po prvi put je izgrađen i adekvatan prilaz za invalidne osobe, saopćeno je iz općinske pres-službe.

Napominjemo da je u prvobitnoj verziji teksta navedeno da je Gazi Husrev-begova medresa najstarija obrazovna institucije u jugoistočnoj Evropi, što nije tačna informacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.