MALVERUACIJE

Tužilaštvo KS podiglo optužnicu: Sakib Pleh s lažnom diplomom 15 godina zarađivao 2.500 KM

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica koristi i ostale beneficije, kao što su službeni automobil i mobitel

Pleh: Nije na evidenciji diplomira nih studenata na Pravnom fakultetu u Podgorici. Arhiv

Piše: E. Maslo

28.8.2021

Tužilaštvo Kantona Sarajevo saopćilo je da je podiglo, a nadležni sud potvrdio pet optužnica protiv pet osoba zbog krivičnog djela krivotvorenje isprava, a prema prijavi Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Među njima se nalazi i Sakib Pleh, koji je već godinama na čelu Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH, a Upravni odbor koji ga je postavio prije više od 17 godina više ne postoji, tako da ga nema ko smijeniti s ove pozicije.


Provjere Ureda

Provjerama koje je izvršio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo utvrđeno je da Pleh nije završio Pravni fakultet u Podgorici. On je isključivo koristio ovjerenu kopiju, a za potrebe dostavljanja dokumentacije za člana Školskog odbora (ŠO) vršio je nadovjeru te kopije.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore potvrdilo je da Pleh nije diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Ured je zatražio dokumentaciju od Ministarstva prosvjete Crne Gore, koje je dostavilo i spornu ovjerenu diplomu.


Tužilaštvo KS: Optužnica protiv pet osoba. Arhiv

- Ured je uputio zamolnicu za provjeru vjerodostojnosti diplome u Ministarstvu prosvjete Crne Gore povodom koje je zaprimljen odgovor u kojem je navedeno da Sakib Pleh nije diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (pravni sljednik Univerziteta u Titogradu) te da se ne nalazi na evidenciji diplomiranih studenata niti je ikada bio student Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore - navedeno je u prijavi Ureda.

Inače, mjesečna plaća direktora Pleha je 2.500 KM, a koristi i službeni automobil i mobitel.


Zakonitost odluka

Također, Pleh je, kao predsjednik Školskog odbora u Osnovnoj školi „Aneks“, podnio ostavku u aprilu ove godine. Njega je za ovu poziciju predložilo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, a u Školski odbor je imenovan krajem januara 2019. godine.

Na Tužilaštvu KS sada ostaje da istraži sve, a postavlja se pitanje i zakonitosti odluka koje su se donosile u periodu dok je bio predsjednik ŠO. U tom vremenskom okviru Školski odbor je na još jedan mandat izabrao Omera Begovića za direktora OŠ „Aneks“ u aprilu 2019. godine.

Optuženi i vozači GRAS-a

Prema našim informacijama, Tužilaštvo KS je zbog lažnih diploma podiglo optužnicu protiv Zekire Bašić, uposlenice Doma za nezbrinutu djecu Bjelave.

Optuženi su i Miralem Talović i Reuf Hota, vozači autobusa i motornog vozila u KJKP GRAS, te Goran Dujmović, čuvar Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba.


Provjereno 4.500 osoba

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dosad je provjerio diplome 4.500 osoba zaposlenih u javnom sektoru KS. Od toga je za 4.452 osobe potvrđena vjerodostojnost diploma, dok za 48 osoba obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi njihovu vjerodostojnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.