JP CESTE FEDERACIJE BIH

Izrada glavnog projekta za petlju Velešići, najkompleksniju građevinu na Prvoj transverazli

Petlja Velešići je izuzetno značajan projekt, kako za Kanton tako i za Federaciju BiH

U Velešićima će se graditi petlja. Avaz

Piše: A. Nalo

8.10.2021

Dobre vijesti dolaze iz Cesta Federacije BiH. Ovo javno preduzeće raspisalo je tender za izradu glavnog projekta petlje koja će se graditi u Velešićima u sklopu budućeg gradskog autoputa, odnosne brze ceste u Sarajevu koja bi se povezala na Prvu transverzalu kada bude izgrađena. 

Gradnjom brzo ceste smanjit će se svakodnevne gužve na gradskim saobraćajnicama pogotovo na potezu od Stupa, prema Buća Potoku, zatim Pofalićima, Velešićima i Bentbaši.

Značajan projekt

- To su dobre vijesti. Petlja Velešići je izuzetno značajan projekt, kako za Kanton tako i za Federaciju BiH. Predstavlja spoj Prve transverzale sa gradskom brzom cestom. Zasigurno je to jedna od najkompleksnijih građevina na Prvoj transverzali - kazao je Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS.

Prema njegovim riječima, izgradnja Prve transveraze i Gradske brze ceste dva su najznačajnija projekta u Kantonu Sarajevu, koja bi riješili gužve u potpunosti.

Kovač: Dobre vijesti. Avaz

- Prije rata planirana je izgradnja Gradskog autoputa. Napravljene su dvije cijevi tunela Ciglane i pojedini stubovi. No, rat je te radove zaustavio. Zato nam ovaj projekt koji rade ceste Federacije ulijeva nadu da dolaze bolji dani i da će se uklopiti u već riješene imovinsko - pravne odnose – istakao je Kovač.

Međutim, kako je istakao Kovač, za ovaj dio od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić nema još uvijek ništa novo. Još uvijek se čeka da sudovi završe svoj dio posla.

- Noviteta ima kada je u pitanju tunel Kobilja glava. Danas su pregovori sa nadzorom a slijedeće sedmice trebalo bi biti potpisivanje ugovore za nadzor za igrdanju tunela I za sapoj IX transverzale sa autoputem A1 – ističe direktor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.