CESTE FEDERACIJE BIH

Ljubo Pravdić za "Avaz": Na generacijskom projektu Stolac – Neum radile su skoro sve kompanije iz BiH, ovo je jako bitan bh. projekat

Ukupna vrijednost ovog projekta, uključujući i eksproprijaciju zemljišta, potrebnu dokumentaciju i izgradnju, je 96,5 miliona KM

Pravdić: Generacijski projekat. Avaz

Piše: A. Bajramović

29.6.2022

Sutra će na lokalitetu Babin do svečano biti označen završetak izgradnje magistralne ceste Stolac – Neum. Ukupna vrijednost ovog projekta, uključujući i eksproprijaciju zemljišta, potrebnu dokumentaciju i izgradnju, je 96,5 miliona KM, a osim sredstvima Vlade FBiH koja je osigurala 20,1 milion KM, projekat je finansiran i kreditima Svjetske i Evropske investicijske banke, te Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Daljnji razvoj Neuma

Iako nije bio finansijski zahtjevan poput brojnih dionica u BiH, radi se o jednom od najznačajnijih projekata nakon rata koji će jedini bh. grad na moru povezati sa ostatkom zemlje.

- Ovaj projekat smatramo jako značajnim imajući u vidu da cesta povezuje Neum sa unutrašnjosti zemlje, skraćuje putovanje, smanjuje gužve i čekanja na granicama, te otvara daljnji razvoj Neuma kao turističkog odredišta, povećava konkurentnost i stavlja u funkciju ukupno gospodarstvo – kazao je za “Avaz” direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić.

Da bi stigli do Neuma stanovnici BiH sada neće morati izlaziti iz države ili koristiti težak putni pravac preko Svitave. Pravdić podsjeća da su prve aktivnosti na projektu započete još 2004. godine.


Kompanije iz oba entiteta

- Ovo je generacijski projekat. Prije18 godina se počelo projektirati i urađeni su oni prvi kilometri od Neuma. Sa nekim pauzama bilo je nepotpuno završeno oko 5 kilometara za što je iz sredstava Vlade FBiH i Cesta FBiH izdvojeno oko 8 miliona maraka. Veći dio projekata uradili smo od 2018. do 2022. godine. Radile su maltene sve kompanije iz BiH, iz FBiH i RS, pošto je projekat bio podijeljen na sedam lotova, tako da možemo reći da je ovo zaista jedan bosanskohercegovački projekat. I jako je bitan, od razvoja neumskog zaleđa, dizanja vrijednosti nekretnina na cijelom potezu jer sve je to na pola sata od mora – ističe Pravdić.

U Cestama FBiH posebno su zadovoljni što je izgradnja koštala 2,65 miliona KM po kilometru, što je dosta povoljno u odnosu na sadašnje cijene na tržištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.