U POSJETI BIH

Patrijarh SPC Porfirije: Sarajevo je predivan, širokogrud i kroz vijekove otvoren grad

Pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu, rekao je Porfirije

Patrijarh SPC Porfirije u posjeti Sarajevu. Anadolija

Piše: L. M.

16.10.2021

Patrijarh SPC Porfirije stigao je u Sarajevo te posjetio Hram Rođenja Presvete Bogorodice u glavnom bh. gradu te kazao da je danas njegovo srce ispunjeno istinskom radošću.



Međusobno prožimanje

- Radošću Bogom što sam po blagoslovu i pozivu Vašeg visokopreosveštenstva zajedno sa svima vama pod svodovima predivnog Hrama, moram reći, predivnom gradu Sarajevu, u ovoj zemlji, u gradu koji je optočen planinama i kao da je zarobljen u njima. Veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili - rekao je Patrijarh SPC.

Posebno je naglasio da je Grad Sarajevo kroz vijekove otvoren grad.

- Pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. Tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali, drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu - istakao je Porfirije.

Nismo znali ko smo

Porfirije je kazao kako je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, sinagoga, džamija.

- Ovdje postoje čvrsti okviri za to, a znam opet da je mnogo puta bilo da nismo prepoznavali jedni druge. Nismo poznavali ni sebe unutar jednog naroda, ni unutar jedne porodice. Nismo znali ko smo i šta smo. Zatvorili smo se u sebe, u kuglu od slonovače. Bez mogućnosti da iz nje izlazimo, i da nam neko u nju ulazi. Mnogo puta padali smo i pojedinačno i svi zajedno. Historija ovog grada, ovog prostora nas uči da smo nakon svakog promašaja i pada nalazili načina da prepoznamo jedni druge, da smo potrebni jedni drugima i da idemo dalje - dodao je Porfirije.

Porfirije će sutra u pola 10 služiti Svetu Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.