U POSLJEDNJA 24 SATA

U Kantonu Sarajevo 158 novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule

Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta

N. Aj.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 7,25 posto

Foto: Arhiv


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 158 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.082 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije su se oporavile 124 osobe.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta, od kojih je 166 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Sedmična incidenca

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 7,25 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 127 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 66. Na respiratoru je sedam osoba, 12 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti 17 pacijenata.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 137, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 227 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 126 pacijenata, od kojih je jedan transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 917 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7.30 do 20 sati.

Aplicirano 1.047 doza vakcina

Covid-pozivni centar zabilježio je 474 poziva, a obavljeno je i 213 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirano je 1.047 doza vakcina, i to: 611 na Zetri i 436 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na