SKUPŠTINA KS

Delić o pitanjima SDA zastupnika u vezi učešća na EXPO-u: Imam osjećaj da sam ministar u Narodnoj skupštini RS

Zatečen sam pitanjima Jasmine Biščević-Tokić jer je ova Skupština jednoglasno prihvatila učešće na ovom sajmu, rekao je Delić

Ministar privrede KS Adnan Delić. printscreen

Piše: L. Memčić

3.11.2021

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici SDA su uputili niz pitanja u vezi učešća BiH na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai u Dubaiju. 




Vlada preuzela upravljanje

Vlada Kantona Sarajevo je u oktobru ove godine potpisala ugovor kojim je zvanično preuzela upravljanje paviljonom BiH na najpoznatijoj Svjetskoj izložbi inovacija i poduzetništva, koja se ove godine održava pod sloganom "Spajanje umova, kreiranje budućnosti".

Za zastupnike SDA su postavili niz pitanja kojima spore učešće BiH i nadležnost Vlade KS, te pitanja u vezi izdvajanja finansijskih sredstava iz Budžeta KS.

Ministar privrede KS Adnan Delić odgovorio je na pitanja u vezi učešća na EXPO-u u Dubaiju.

- Zatečen sam pitanjima Jasmine Biščević-Tokić jer je ova Skupština jednoglasno prihvatila učešće na ovom sajmu. Molim vas nemojte od ovoga praviti bilo kakve afere. Na EXPO-u se kreira nova vizija svijeta u narednih 100 godina kada je u pitanju tehnologija i inovacija. Imam osjećaj da sam ministar u NSRS i da imam potrebu da odgovaram na ovakve optužbe – rekao je Delić.

Porazno odgovarati na pitanja

Jedno od pitanja glasilo je:

- Zašto vam je pregovarački postupak trajao čitav dan jer ste poziv objavili 13., a već 14. je bio rok za prijavu, zašto niste ostavili mogućnost i drugim agencijama da dostave bankovne izvatke? Zašto ste stavili u tendersku dokumentaciju da ide 20 osoba u Dubaiji kada je Vijeće ministara u troškovniku stavilo osam, zašto ste na ovaj način obmanuli javnost, da li je zaista potrebno da ide toliko osoba.

Delić je kazao da mu je porazno odgovarati na ova pitanja.

- Na samom nastupu na najvećoj svjetskoj izložbi, nemoguće je da ide osam ili 20 osoba. Mi mislimo poslati hiljade osoba - kazao je Delić.

Jasmina Biščević-Tokić pitala je može li se iz Budžeta finansirati EXPO, kada po zakonu ovo je nešto što nije nadležnost Ministarstva privrede KS.

- Još jedno zabrinjavajuće pitanje - odgovorio je Delić.

Niz ustupaka

Dodao je da je EXPO našoj državi već učinio niz ustupaka.

- Na Expo ćemo poslati minimalno 50 privrednika jer zaslužuju da predstave BiH i imaju šta da ponude. Mi smo se dogovorili da plaćanje bude u četiri rate. Prva rata je već uplaćena na račun organizatora. Obročna plaćanja su dogovorena zbog eventualnih zlouptreba i shodno nastalim obavezama. Mi smo prihvatili ponudu od EXPO-a i mi ne znamo ni za kakvu drugu ponudu - kazao je Delić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.