SLUČAJ HADŽIAHMETOVIĆ

Šta se dešava u Trojci: Čovjeka čiji rad su ocijenili lošim, postavili za ministra

Iz nekoliko izvora saznali smo da je sazivao stranačke kolege i rekao da im ovo neće halaliti, no Hadžiahmetović kaže da to nije tačno

Enver Hadžiahmetović. AVAZ

Piše: E. Maslo

18.11.2021

Iako je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, demantirao vijest da je podnio ostavku u Vladi Kantona Sarajevo, prema našim informacijama, odnos s njegovim stranačkim kolegama iz Naroda i pravde i ostalim članovima vladajuće Trojke daleko je od dobrog.

Sve je kulminiralo na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS kada njegov NiP i ostale stranke koje čine vladajuću Trojku u KS nisu izglasali izvještaj za vrijeme kada je bio direktor Vodovoda i kanalizacije Sarajevo. 

Iako nije bio prisutan na sjednici, iz nekoliko izvora saznali smo da je sazivao stranačke kolege i rekao da im "ovo neće halaliti".


Je li nagrađen za neuspjeh

No, prema našim informacijama, i na nedavnoj sjednici Vlade KS Hadiahmetović je bio još oštriji. Navodno je, nakon jedne rasprave, prevrnuo i sto.

- On je duže vrijeme nezadovoljan. Ne slaže se s politikom Vlade i rekao je da neće biti ministar ni do Nove godine - rekao je za portal "Avaza" izvor iz Vlade KS.

Nakon što nije izglasan izvještaj o radu ViK-a za 2020. godinu, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je kazao da je upitanju bila greška kada su zastupnici, većina u Skupštini, digli ruke protiv izvještaja ViK-a u vrijeme kada je Hadžiahmetović bio direktor.

No, reagirao je Zvonko Marić (SBB) kada je rekao da se greška, ako je bilo, mogla proceduralno ispraviti kroz pojedinačno glasanje.



Zvonko Marić. AVAZ

- On je NiP-ov ministar, a šta oni urade. Čovjek koji nije bio dobar direktor, imenovan je za ministra. Je li nagrađen za taj neuspjeh? Niste zadovoljni radom, ali preporuka je da bude ministar. Nelogično mi je to. Ja sam na jučerašnjoj sjednici i pohvalno govorio o njemu jer se uhvatio najtežeg resora. Ali potez vladajuće Trojke je nelogičan - naveo je Marić.

Nisu važne ruke i politika

Podsjetimo, Hadžiahmetović je za "Avaz" rekao da nije podnio ostavku i da mu nisu važne "ruke i politika, već djela".

- Izvještaj o radu usvojili su Nadzorni odbor i Skupština ViK-a. Usvojio je onaj ko je trebao, ovo je nonsens, Skupštna KS ne usvaja izvještaj. Moj izvještaj je prihvaćen, ovo je privid, a moji su ciljevi mnogo uzvišeniji od dizanja ruku i politike. Ono što sam ja razumio, dogovor je bio da se neće usvojiti nijedan izvještaj iz prošle godine kada je bila druga Vlada. Podsjetio bih da sam ja jedini direktor koji je bio i u Vladi bivše šestorke, a i u prošloj koju neko naziva "petak 13". Opstao sam i u jednoj i u drugoj, kad sam nezakonito smijenjen opet sam vraćen. Samo djela mogu da pokažu, a ne neke ruke – kazao je, između ostalog, Hadžiahmetović. 

No, ipak, jučer je malo drugačije govorio što je jedan od dokaza da ga je glasanje na Skupštini ipak pogodilo.

On je za TVSA izjavio da zastupnici Skupštine izvještaju nisu pristupili analitično.

- Ovo je zaista jedan non-sens, vjerujem da je bio jedan previd. Jer, ne znam kako objasniti politiku koja postavlja direktora i kasnije za ministra, a taj mu izvještaj ne usvaja. Smatram da ipak, zastupnici nisu pristupili sistematično, analitično. Mnogi nisu pročitali izvještaj i mislim da su dirigovano ili poludirigovano da to što prije prođe, glasali na taj način. Ovo je proteklo krajnje neprofesionalno, moram reći pogodilo me kao čovjeka i kadra NiP-a i nije mi svejedno -  naveo je Hadžiahmetović.

Za naš portal pojasnio je i ovu izjavu.

- Rekao sam da je to presedan. Okerić me kasnije nazvao i rekao da je došlo do greške. U trenutku sam se osjećao razočarano ne zbog ruku ili nečega, ja nisam ni bio na sjednici, na bolovanju sam, već zbog rada. Ja sam uvijek za neke uzvišenije ciljeve. Kao dugogodišnji radnik u sportu i brigadni general Armije RBiH ja sam tu da se borim za građane. Kako bi rekla moja nena, ja sam hizmećar. Kad kaže narod nemoj nisi za toga, ja ću otići, a ne neke politike i drugi ciljevi. Želim da potcrtam da nisam imao ni želju ni volju da budem ministar, ja sam bio direktor ViK-a. Ovo ministarstvoje jako teško, veliko i shvatili su da neko ko je cijeli život u tome da treba da se uhvati u koštac s tim. Žrtvao sam i porodicu i zdravlje, moja kćerka je četiri godine na birou, ja ne mogu da je zaposlim jer sam ministar, da ne bi neko nešto rekao, a dobro znamo kako to ovdje funkcioniše. Ja imam uzvišene cilje, sve drugo je iluzija. Naravno svi smo mi od krvi i mesa, ali ipak ja nikome ne zamjeram, fokusiram se na narod - istakao je Hadžiahmetović.

On je rekao da nisu tačne informacije da je zvao stranačke kolege i ljutio se na njih, kao i da nije tačno da je bacao sto na sjednici Vlade KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.