SKUPŠTINA KS

Na osnovu kojih ovlaštenja će komunalna policija koristiti sredstva prisile, palice, šokere, suzavce?

Također, rekli ste da će iz postojećih službi preći određeni redari, Na temelju kojeg zakona ćete to uraditi, upitaali su zastupnici SBB-a Hadžiahmetovića

Zvonko Marić. Avaz

Piše: E. M.

16.5.2022

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo tokom rasprave o Zakonu o komunalnoj policiji postavio je nekoliko pitanja ministru komunalne privrede Enveru Hadžiahmetoviću.

On je ukazao na to da ovim zakonom komunalnim policajcima bit će dozvoljena upotreba palica i spreja.

- Interesira me kako ćete priskrbiti dozvolu, odnosnu ovlasti za upotrebu palica, šokera, tim komunalnom policajcima? Također, rekli ste da će iz postojećih službi preći određeni redari. Na temelju kojeg zakona ćete to uraditi? Neke ćete zaposliti, kršite li tu konkursnu proceduru? Ostavlja li to mogućnost za nove tužbe - upitao je Marić.

I Dževad Poturak (SBB) imao je pitanja za ministra Hadžiahmetovića.


Dževad Poturak. Avaz

- Na osnovu kojih ovlaštenja će komunalna policija koristiti sredstva prisile, palice, šokere, suzavce? Jer u zakonu o policijskim službenicima stoji da policajac može da upotrijebi silu samo kada je to prijeko potrebno i isključivo u mjeri potrebnoj radi ostvarenja zakonitog cilja. Bojim se da sa ovim sredstvima ne stvorimo pogrešnu sliku i da ne pošaljemo pogrešnu poruku građanima kao i komunalnim policajcima. Stoga se dobro treba razmisliti šta sa ovim dijelom - naveo je Poturak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.