SJEDNICA U TOKU

Hadžiahmetović: Dali smo preporuku preduzećima za praštanje kamata, Marić: Preporuke se ne poštuju

Toplane su rak rana ovog o čemu ja govorim, rekao je

Rasprava Envera Hadžiahmetovića i Zvonka Marića. SCREENSHOT

Piše: S. S.

6.7.2022

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su postavljali zastupnička pitanja te podnosili inicijative, a riječ je uzimao i zastupnik Zvonko Marić (SBB). Nakon toga su uslijedili odgovori resornog ministra Envera Hadžiahmetovića.

- Razgovarao sam sa ministrom Hadžiahmetovićem za takozvano praštanje kamata za komunalne troškove građana Kantona Sarajevo. O tome se deklarativno priča jako puno, ali mislim da to spada u sferu obmana i manipulacija građana. Poznato je da kada vlada bude utužena moli ljude da im se oproste kamate, ali nema isti aršin da oprašta kamate građanima koji nisu bili u mogućnosti da plaćaju režijske troškove. Obećava se da će to biti. Koliko znam više od 60 miliona KM novaca je u tom segmentu. Zašto se to ne operacionalizira? Molim Vas Hadžiahmetoviću recite da li će se to desiti? I napominjem Vas da upravljačke strukture u javnim preduzećima ne funkcioniraju, jer ne razmatraju takve vrste zahtjeva građana. Molim Vas recite da li je ova Vlada opredjeljena da ovo uradi - rekao je Marić.

Ukazao je na još jedan problem, a to je legalizacija nelegalno izgrađenih objekata.

- I prethodna vlast je u 25 godina to obećavala, a građani su taoci takve vrste politike i ove Vlade. Volio bih da se ova Vlada izjasni kroz prihvatanje moje inicijative, koja se odnosi na legalizaciju. Uvijek se govori "Ako neko drugi dođe na vlast oni će srušiti te kuće" i građani su godinama taoci te politike - kazao je Marić.

Praštanje kamata građanima

Odgovore zastupniku Zvonku Mariću dao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Prvo je govorio o praštanju kamata građanima za dugove na komunalne usluge.

- Ono što znam da jedino Toplane nisu donijele ovakvu odluku. Mi smo donijeli preporuku prema upravama preduzeća da ispoštuju odluku. Ono što znamo da Nadzorni odbor nije dao dopuštenje Upravnom odboru Toplana za to -  poručio je Hadžiahmetović.

Govorio je i o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.

- Mi smo već duži vremenski period pokrenuli ovo pitanje i donijeli smo odluku po kojoj će se ići u legalizaciju objekata, ali imamo jedan problem formalno-pravne prirode, a to je da po Zakonu o prostornom uređenju iz 2017. godine ovaj termin se nigdje ne pominje, pa je pitanje na osnovu čega donijeti ovu odluku. S tim u vezi smo kontaktirali smo sve općine, poslali smo dopis da i one donesu mišljenje i do kraja sedmice očekujemo da se izjasne. Nakon toga, nadam se da će imati jasnije stanje kada ćemo ići s ovom odlukom. Nadam se da bi trebala ova odluka biti u narednih nekoliko mjeseci

Legalizacija objekata

Nakon toga je ponovo riječ uzeo Zvonko Marić (SBB).

- Ministre ja sam rekao da su odluke komunalnih preduzeća deklarativne prirode, one se ne primjenjuju. Provjerite u komunalnim preduzećima da li oni to primjenjuju. Zašto Toplane ne provode vaše instrukcije ili je to neka otuđena sfera izvan ministarstva koja djeluje po svom nahođenju? Te upravljačke strukture se ni ne sastaju, ne znam da li vam je poznato. Toplane su rak rana ovog o čemu ja govorim - odgovorio je Marić.

Onda je ponovo govorio o legalizaciji objekata.

- Što se tiče legalizacije objekata ja sam uputio u proceduru izmjene i dopune Zakona, a mislim da nisu u suprotnosti ni sa jednim postojećim zakonom, a omogućit će ono o čemu govorite. Na kraju krajeva, većina načelnika u KS pripadaju Trojci, ako postoji bar deklarativno ta harmonizacija između kantonalnog i općinskog nivoa ja ne znam šta je prepreka - zaključio je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.