PROCEDURE

Za nebaždaren taksimetar kazne i do 15.000 KM

Saobraćajni inspektori svakodnevno na terenu

U svim vozilima mjerilo mora biti verificirano. Arhiv

Piše: A. Nalo

3.12.2021

Svi taksisti u vozilima moraju imati baždarene taksimetre, u protivnom, bit će novčano kažnjeni iznosima od 500 do 15.000 maraka, potvrdila je to za “Dnevni avaz” Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo.

- To moraju raditi jednom godišnje, kako nalaže zakon. Rade li to na vrijeme, na terenu svakodnevno provjeravaju saobraćajni inspektori prilikom kontrole javnog vanlinijskog prijevoza putnika - ističe Brdarić.


Važeća potvrda

Ističe da su, članom 37. Zakona o taksi prijevozu KS, propisani posebni uvjeti za taksi vozilo koje mora ispunjavati da bi se njime mogao obavljati prijevoz građana, a da taksimetri moraju biti baždareni u stanicama koje su ovlaštene od Instituta za mjeriteljstvo BiH. Izdata potvrda važi godinu.


Brdarić: Poštivanje zakona. Avaz

Prema podacima Inspektorata saobraćajne inspekcije KUIP-a, u posljednjih pet mjeseci inspektori su evidentirali jedno vozilo kojem je istekla potvrda o baždarenju te je vozač sankcioniran u skladu s kaznenim odredbama Zakona o taksi prijevozu u KS.



Posebni uvjeti

- Za neispunjavanje posebnih uvjeta za obavljanje taksi prijevoza, među koje spada i opremljenost taksi vozila baždarenim taksimetrom, predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 do 1.500 KM za samostalnog taksi prijevoznika, dok se za pravno lice koje nema verificirano mjerilo izriče novčana kazna od 3.000 do 15.000 KM - naglašava Brdarić.

U toku 2021. godine saobraćajna inspekcija KUIP-a, prema službenoj dužnosti i prijavama građana, izvršila je 341 inspekcijski nadzor taksi vozila. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 23 prekršajna naloga taksi prijevoznicima kojima su izrečene kazne u novčanom iznosu od 3.800 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.