SARAJEVO

Tramvajska pruga se gradi puževim koracima, građani se smrzavaju na stajalištima

Na gradilištu nema puno radnika

Radovi počeli na dionici od Ilidže do Remize. Avaz

Piše: E. Maslo

9.12.2021

Svakodnevno pucanje tramvajske pruge zorno pokazuje da je s njenom obnovom trebalo početi davno. I tu činjenicu sada, kada je napokon, nakon 60 godina, počela njena sanacija, niko ne spori. Naprotiv.

Međutim, ono što smeta promrzlim građanima Sarajeva je činjenica da, zbog loše organizacije prijevoza od Ilidže do Čengić-Vile, svakodnevno kasne na posao, djeca u školu, a bolesni na preglede. Požalili su nam se da na stajalištima autobuse znaju čekati i više od 20 minuta te ističu da mali broj radnika na gradilištu ne obećava da će sve biti završeno u predviđenom roku. Najveći kapitalni projekt radi se puževim koracima.


Radnici jučer krpili prugu po ko zna koji put. Avaz

Kraj sezone

- S radovima se moglo početi ranije ili sačekati toplije vrijeme, kada možemo prošetati. Ovako, s malim djetetom, čekati na minusu - nije baš uredu. Ide izborna godine, svjesni smo svi toga, ali neke stvari ne treba raditi nauštrb zdravlja građana - kaže Belinda Musić.

Spori radovi smetaju i novogradskom načelniku Semiru Efendiću, koji nije za to da se na kraju građevinske sezone započinje s rekonstrukcijom tramvajske pruge, a da još nije postavljen niti jedan metar nove.

- Zar nije bilo logičnije prvo završiti rekonstrukciju pruge od Ilidže do Nedžarića pa onda započeti drugu fazu od Nedžarića do Remize, što bi omogućilo da tramvaji saobraćaju do Nedžarića i u zimskom periodu - napisao je Efendić u svom statusu na društvenim mrežama.

Prema njegovim riječima, nažalost, umjesto toga, građani su dobili velike gužve, a pješaci se smrzavaju na autobuskim stajalištima.

Urađeno dosta posla


- U periodu godine kada se očekuje najveće zagađenje zraka, imamo i više automobila, a izvođač radova, barem polovinu vremena, neće radove ni izvoditi zbog padavina i niskih temperatura - mišljenje je načelnika.

U izjavi za “Avaz” prvi čovjek Ministarstva saobraćaja KS Adnan Šteta kaže da je njegovo samo da radi, a rezultati će biti najbolje mjerilo kako se radilo.

Kako je ranije govorio Šteta, mnogo je posla urađeno do sada i došlo je vrijeme za proširenje radova na obnovi tramvajske pruge.

- Prvi koraci u ovoj fazi rekonstrukcije do RTV doma su demontaža šina i geodetski radovi. Dinamika radova u obje faze će biti podjednaka i očekuje se da će dionica Ilidža – Remiza biti završena do maja 2022. godine, kako je i planirano - istakao je ministar Šteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.