OBRAZOVANJE

Saudin Sivro, predsjednik sindikata za “Avaz”: Nećemo dozvoliti Vladi KS da u izbornoj godini kupi poene

Stav Sindikata je da mi ove godine ne tražimo da radnici budu primljeni na neodređeno, ističe Sivro

Saudin Sivro; Naida Hota-Muminović. Avaz

Piše: A. Nalo

8.1.2022

Polaganje eksterne mature u osnovnim školama, raspisivanje konkursa u obrazovnim ustanovama, povećanje plaća uposlenicima u vrtićima i školama, samo su neka od otvorenih pitanja koja nisu riješena, a na čije odgovore iz resornog ministarstva još čekaju roditelji, radnici i predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SOOiO) Kantona Sarajevo Saudin Sivro.


Pritisak zastupnika

- Mišljenje ministrice Naide Hota-Muminović o polaganju eksterne mature još nije promijenjeno. Ne znam hoće li doći do promjene nakon pritisaka zastupnika koji se očekuju na sjednici Skupštine KS, a koja će biti održana naredne sedmice. Također, naš, ali i stav roditelja, nije promijenjen. Nismo za to da se znanje učenika ove godine provjerava na taj način - rekao je Sivro.

Dobro je to što je, kako ističe Sivro, na snagu stupio Pravilnik o prijemu radnika, a koji izuzima iz primjene Pravilnik o prijemu radnika u JU „Djeca Sarajeva“.


- Očekuje se raspisivanje konkursa za prijem oko 140 radnika u vrtićima. Ministrica je formirala dvije komisije. Jedna radi na prijedlogu teksta novog Pravilnika o tehnološkom višku, a koji bi trebao omogućiti da se raspisuju konkursi u maju. Do kraja mjeseca očekujemo zvaničan dokument kako bi direktori mogli raditi svoj posao. Druga komisija radi na Pravilniku o prijemu radnika i taj dokument tek očekujemo - istakao je Sivro.


300 pozicija

Kako kaže za „Avaz“, u narednom periodu bit će poznato hoće li konkursi biti raspisani na određeno ili neodređeno.


- Lani smo za 300 pozicija tražili da kadar bude primljen na neodređeno. Vlada to nije prihvatila. Bit će zanimljivo posmatrati sada, u izbornoj godini, za šta se će oni opredijeliti. Stav Sindikata je da mi ove godine ne tražimo da radnici budu primljeni na neodređeno jer bi to bilo iskorišteno u predizbornoj kampanji vladajuće većine. Nećemo dozvoliti da na osnovu nas kupe poene - naglasio je Sivro.

Otvorena pitanja

I dalje je otvoreno pitanje o osnovicama i koeficijentima za povećanje plaća radnicima u obrazovanju.

- Očekujemo da će ministrica ponuditi povećanje osnovice plaća za uposlenike vrtića, osnovnih i srednjih škola. Ta priča trebala bi biti završena do usvajanja budžeta KS - dodao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.