SARAJEVO

Hadžiahmetović o redukciji plina u KS: Nije korektno

Mi sada nemamo drugu opciju nego da idemo na alternativno grijanje, kaže ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša

Enver Hadžiahmetović. Avaz

Piše: N. Ćorović

12.1.2022

Iz "Toplana Sarajevo" su saopćili da su u narednim danima prinuđeni da zagrijavanje stanova djelimično vrše putem alternativnog goriva, a zbog redukcije prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović za portal "Avaza" kazao je da je održao sastanak s čelnim ljudima "Energoinvesta" i ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem.

-  Veliki je problem što "Energoinvest" prilikom sklapanja ugovora nema neku varijabilnost u smislu da može pretrpiti veću količinu gasa, nego je limitiran na milion i 400 kubika. Kada je veći minus to ne može biti dovoljno. Moramo ići u dodatnu kupovinu po novim cijenama ili na alternativna goriva, a ako bi uzeli novu cijenu plina to bi bilo tri puta skuplje. Mi sada nemamo drugu opciju nego da idemo na alternativno grijanje - naveo je Hadžiahmetović.

Prema njegovom mišljenju, ovo nije korektno od Vlade FBiH i "Energoinvesta".

- Ipak mi smo redovne platiše, osigurajte nam onoliko koliko nam i treba – istakao je Hadžiahmetović.

Kako su jutros naveli iz "Toplana", iz “Sarajevogasa“ su obaviješteni da je „Energoinvest“ ograničio isporuku prirodnog gasa prema njima, te da KJKP „Toplane – Sarajevo“ moraju reducirati potrošnju prirodnog gasa na 300.000 Sm3.

- Budući da „Toplane – Sarajevo“ kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, a kako „Energoinvest“ kao glavni dobavljač prirodnog gasa nije nabavio dovoljne količine gasa, te reducirao isporuku istog, „Toplane – Sarajevo“ danas , na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vrše zagrijavanje putem alternativnog goriva, kako bi naši korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije - kazali su iz ovog preduzeća.

Kako su naveli, s obzirom da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni, te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva mogu vršiti od dan ili dva dana, očekuju da će „Energoinvest“ u saradanji sa Vladom Kantona Sarajevo obezbijediti dovoljne količine gasa kako bi se trenutna situacija prevazišla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.