INSPEKCIJA OTKRILA

Zbog otkrivene salmonele bit će uništeno 56.280 brojlera

To je za 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu, kazala je Brdarić

Urađene analize. Avaz

Piše: A. Na.

19.1.2022

U posljednja dva mjeseca veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo (KUIP), kako bi otkrili prisustvo salmonele, proveli su monitoring na devet farmi tovne peradi u Kantonu Sarajevo.

- U okviru provedenog uzorkovanja i laboratorijsko-dijagnostičkog ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, prisustvo salmonele je potvrđeno na četiri farme, kojima je, s ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo, donesena mjera sanitarnog klanja ukupno 56.280 komada tovne peradi/brojlera, što je za 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu - kazala je Vildana Brdarić, portparol KUIP-a.


Brdarić: Uspješno provedene biosigurnosne mjere. Avaz

Pojačano pranje

Osim toga, na kontroliranim farmama, pod nadzorom kantonalnih veterinarskih inspektora, uspješno su provedene i pooštrene biosigurnosne mjere, odnosno pojačano pranje, čišćenje, dezinfekcija, kao i zbrinjavanje prostirke, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja.

Patogene bakterije

- Kako je u relativnom odnosu procent nezadovoljavajućih rezultata značajniji u odnosu na 2020. godinu, radi osiguranja zdravstveno ispravne hrane za javnu potrošnju, nadziranje salmonele nastavljeno je i kroz uzimanje 430 uzorka u pripadajućim djelatnostima, odnosno proizvodnji, preradi, doradi, distribuciji i maloprodaji mesa peradi i konzumnih jaja u KS, gdje nisu detektirane patogene bakterije - dodala je Brdarić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.