PROJEKAT

GSS Sarajevo nabavio dio tehničke opreme za edukacijski trening centar

Kroz trening centar radit će se na usavršavanju spasilačkih tehnika u "kontrolisanim uvjetima"

Nova oprema. GSS

A. O.

21.2.2022

Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo je kroz projekat “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ (CBC-IePCR) nabavila dio tehničke opreme i opremila svoj edukacijski trening centar. 

Kroz projekat je nabavljen uredski mobilijar za seminare i predavanja, a također je opremljenja sala sa vještačkom stijenom, platformom za simulaciju helikopterskog spašavanja te dio individualne tehničke opreme (pojasevi, kacige, užad). 

Kao dio projektnih aktivnosti opremanjem trening centra stekli su se uslovi za kvalitetniji rad, vježbe i edukaciju.

Kroz trening centar radit će se na usavršavanju spasilačkih tehnika u "kontrolisanim uvjetima", simuliranje tehnika spašavanja na visini (stijeni), ali i vršiti edukacija novih kandidata za članstvo u GSS. Ova vrijedna nabavka će značajno poboljšati funkcionisanje i razvoj trening centra u budućnosti.

Ovim projektnim aktivnostima ostvaruju se ciljevi projekta kroz razmjenu znanja i iskustava kao i podizanje kapaciteta za koordinisani odgovor na nesreće u pograničnoj zoni. Svakako da će jedan od rezultata projekta biti i povećan broj spasilaca volontera koji će u kraćem roku stizati do ljudi kojima je pomoć neophodna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.