REAKCIJE

Konaković: SDA u KS suzdržana za Zakon kojim se kladionicama propisuju dodatne takse

Lokalne zajednice od danas imaju opciju da značajno oporezuju kladionice, da novac koji uzimaju građanima vrate u budžete

Elmedin Konaković. Avaz

Piše: E. Ma.

22.2.2022

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Prijedlog Zakona o komunalnim taksama.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde konastatirao je da su zastupnici SDA bili suzdržani tokom glasanja.

- SDA u Kantonu Sarajevo suzdržana za Zakon kojim se kladionicama propisuju dodatne takse. Još jedan primjer zašto je bitno da njihovi glasovi nisu važni, ne pitaju se i dugo se ništa neće pitati. Zakon je naravno usvojen. Lokalne zajednice od danas imaju opciju da značajno oporezuju kladionice, da novac koji uzimaju građanima vrate u budžete - napisao je Konaković na društvenim mrežama.

Kako je dodao, realno je očekivati da će premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) apelirati Ustavnom sudu i pokušati da zaštiti kladionice, onako kako je SDA premijer Galijašević u Zeničko-dobojskom kantonu kladionice zaštitio od Fuada Kasumovića.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je ovaj zakon sa 19 glasova "za", jedan zastupnik je bio protiv, a osam suzdržano.

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da se predloženim zakonom propisuju vrste komunalne takse na području KS, obaveznik plaćanja, pripadnost takse, način utvrđivanja kriterija i visine takse, oslobađanja od plaćanja i otpis takse, način prijave i naplata te povrat takse.

- Ovim zakonom smo uvrstili par suštinski bitnih stvari, prvo je da smo ispoštovali odluku Ustavnog suda, u članu dva dodaje se amandmanom Vlade KS da se taksa može utvrditi za poslovne prostore u kojima se organiziraju klasične i posebne igre na sreću. Ovim ubacujemo još jednu mogućnost za naplaćivanje takse. Svaki poslovni prostor gdje se priređuju igre na sreću, ovim taksama može biti tretiran – rekao je Čičić.

Dodao je da je jedna od želja ove Vlade ukidanje što više parafiskalnih nameta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.