SKUPŠTINA KS

Usvojena inicijativa: Poziva se Tužilaštvo KS da hitno istraži smrt djevojčice Džene Gadžun, ali i sve druge otvorene slučajeva

Ponovo podmeće političku temu i traži da zabranimo rad u privatnim i javnim ustanovama ljekarima kojima je to dozvolio Federalni zakon, sve je to direktiva s KCUS-a, ističe lider NiP-a

Haris Zahiragić, Elmedin Konaković. Avaz

Piše: E. Ma.

22.2.2022

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je na današnjoj sjednici Skupštine KS inicijativu o hitnom rješavanju slučaja djevojčice Džene Gadžun koja je umrla nakon rutinskog operativnog zahvata u jednoj privatnoj poliklinici.

No, tokom rasprave lider Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da u inicijativi ima spornih zaključaka poput onoga da se traži od Vlade KS hitno usvajanje uredbe kojom se zabranjuje istovremeni rad u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru.


Plemenita i čista stvar

- U ime Kluba i u svoje lično ime želim da izrazim negodovanje zbog inicijativu Harisa Zahiragića koji u jednoj plemenitoj i čistoj stvari i borbi za koju uopšte ne sumnjam da je svima važna, a to je da Tužilaštvo KS počne raditi svoj posao, ponovo podmeće političku temu i traži da zabranimo rad u privatnim i javnim ustanovama ljekarima kojima je to dozvolio Federalni zakon. Ovo je direktno direktiva s Kliničkog centra i ne pada mi na pamet da nezakonitu stvar podržimo – naveo je Konaković.

Zahiragić je ovo oštro demantirao i složio se da se ovaj zaključak ne nađe u ovoj inicijativi, ali da o njemu treba raspravljati jer predstavlja „suštinu problema“.



Iznio niz neistina

- Konaković je iznio niz neistina. Ovo nije politizacija slučaja i direktiva, apsolutno nije. Ukoliko je problem ovaj zaključak, nek se od izbriše i nek se Skupština izjasni o ostalih sedam zaključaka – istakao je zastupnik SDA.

Konaković je naveo i da od Tužilaštva KS treba tražiti hitno rješavanje i ostalih predmeta vezanih za zdravstvo poput nesavjesnog liječenja na KCUS-u djevojčice Nadin Smajlović.

- Poziva se Tužilaštvo KS da hitno istraži smrt Džene Gadžun i da u najkraćem roku utvrdi sve okolnosti i krivce koje su dovele do nesretnog slučaja, kao i sve slučajeve koje su se dešavale u KS u oblasti zdravstva u posljednjem periodu – usaglašeno je na kraju u inicijativi Zahiragića i Konakovića koja je jednoglasno usvojena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.