OD POČETKA GODINE

Na sajmove van zemlje Turistička zajednica potrošila 19.000 KM

Racionalno planiramo troškove, želimo predstaviti Sarajevo kao poželjnu destinaciju

Magoda: Učešće na EXPO-u. Facebook

Piše: E. Ma.

24.3.2022

Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) potrošila je prošle godine oko 37.000 KM na putovanja u inozemstvo, a s ciljem promocije turističkih ljepota glavnog grada BiH i privlačenja stranih turista.

Od početka ove godine u ove namjene izdvojeno je gotovo 19.000 KM.



Svi troškovi

- Što se tiče putovanja u inozemstvo, Turistička zajednica KS vrlo racionalno planira troškove. Tu su uračunati troškovi prijevoza, smještaja i dnevnice za tim uposlenika koji realizira nastup na sajmovima i organizira sve aktivnosti Turističke zajednice KS i suizlagača iz privatnog turističkog sektora - naveli su iz Turističke zajednice za „Avaz“.

U prethodne dvije godine veliki broj međunarodnih sajmova turizma otkazan je zbog pandemije koronavirusa, samo su neki održani u virtuelnom formatu.

Između ostalog, članovi TZKS su prošle godine putovali na sajmove u Madridu, Istanbulu, Dubaiju. Realizirane su i promotivne kampanje u Beogradu, Zagrebu, Bursi i Pragu.

Kako navode, jedinstvena prilika za TZKS bilo je učešće na sajmu EXPO 2020 Dubai, i to zbog kvalitetne promocije turističke ponude i prezentacije investicijskih mogućnosti, ali i zbog razmjene iskustava kroz sastanke.

U okviru predstavljanja bh. turističke industrije, posebno su istakli gostovanje predsjednika TZKS Kenana Magode u programu EXPO TV-a, koji prate milioni gledalaca.

- Predsjednik Magoda govorio je o turističkoj ponudi KS i konkurentskim prednostima Bosne i Hercegovine kao poželjne turističke destinacije, posebno za turiste koji dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i ostalih zemalja Zaljeva, a kojima su Sarajevo i BiH izuzetno interesantna odredišta. Ciljani i očekivani benefiti odnose se na povećanje broja turističkih dolazaka i smanjenje sezonalnosti turističkih posjeta, čime direktno rastu i prihodi od turizma.


Budući planovi

Kada su budući planovi u pitanju, TZKS se priprema za nastup na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je najznačajniji regionalni sajam turizma.

- U saradnji s USAID-ovim „Projektom razvoja održivog turizma u BiH“ i Privrednom komorom FBiH, organizator smo i učesnik roadshow kampanje, koju ćemo realizirati od 27. marta do 1. aprila u UAE i Saudijskoj Arabiji, gdje ćemo uvezati predstavnike privatnog turističkog sektora s područja Bosne i Hercegovine s najznačajnijim turoperatorima iz Dubaija, Rijada i Džede. Promociju na ovom tržištu nastavit ćemo i nastupima na sajmovima u Dubaiju i Rijadu, za koje imamo veliki broj zainteresiranih suizlagača iz privatnog turističkog sektora. Organizator smo i prezentacije turističke ponude Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine na paviljonu BiH na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, koju ćemo održati 28. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.