ODRŽANI PROTESTI

Općina Novi Grad objasnila zašto će građani plaćati parking na Alipašinom Polju

Prije početka izgradnje parkinga održano je nekoliko zborova građana na kojima je donesen zaključak da se izgradi parking u toj ulici i zatvori šetnica, navode iz Općine

Sa jučerašnjih protesta. A. OVČINA

Piše: A. O.

3.6.2022

U sarajevskom naselju Alipašino Polje, na parkingu u ulici Bajrama Zenunija, jučer su održani protesti mještana koji su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog odluke Općine Novi Grad o naplaćivanju parkinga.

Od početka ovog mjeseca na ovom parkingu postavljena je rampa, a mještani su ogorčeni.

Tim povodom oglasili su se i iz Općine Novi Grad.

- Povodom informacija koje su se pojavile u medijima vezano za najavu protesta građana Mjesne zajednice „Alipašino Polje A-1“, u vezi rješavanja saobraćaja u mirovanju u Mjesnoj zajednici “Alipašino Polje A -1“, obavještavamo javnost da je inicijativa za izgradnju većeg parkinga u ulici Bajrama Zernunija 2018. godine potekla od stanara obližnjih zgrada i Savjeta mjesne zajednice, i da je u samom startu dogovoreno da se parking čuva 24 sata, što podrazumijeva određene troškove - navode iz Općine. 


Prije početka izgradnje parkinga održano je nekoliko zborova građana na kojima je donesen zaključak da se izgradi parking u toj ulici i zatvori šetnica u ulici Trg solidarnosti za motorni saobraćaj.

Nakon završetka izgradnje parkinga u ulici Bajrama Zenunija, pristupilo se provođenju ankete među građanima o načinu korištenja parking mjesta s obzirom na to da je novoizgrađeni parking bio uzurpiran od strane zaposlenika okolnih poslovnih subjekata, te da ponovo građani nisu bili u mogućnosti parkirati vozila.


Stoga je ponovo provedena anketa među građanima, od kojih je dvije tećine bilo za korištenje parkinga uz naplatu (od 303, njih 209 se izjasnilo sa za, a 94 je odgovorilo ne). Nakon toga uslijedile su naredne ankete, gdje su članovi Savjeta MZ putem plakata postavljenih na svaki ulaz u stambenu zgradu obavijestili građane da se u Mjesnoj zajednici mogu prijaviti i rezervisati parking mjesto. U sklopu te aktivnosti 103 stanara su se izjasnila za rezervaciju parking mjesta, koja će se čuvati tokom 24 sata uz naplatu troškova čuvanje.

Javno preduzeće Lokom od 1. juna, preuzelo je upravljenje i 24 – satno čuvanje parkinga u toj ulici, kako je i dogovoreno sa građanima na sastancima, kazali su iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.